Bir kuruluşun çevre performansını artırmak üzere kullanabileceği Çevre Yönetim Sistemi standartları, uygulandığı taktirde çevreye, kuruluşun kendisine ve ilgili taraflara katkı sağlayan amaçlara ulaşılmasında rehberlik eder. Bu standartlar, belirli bir çevre performans kriteri ifade etmemekle birlikte, çevre performansının artırılması üzerine yoğunlaşır. Uygunluk yükümlülüklerinin yerine getirilmesi sonucunda oluşan Çevre Yönetim Sistemi, çevre yönetiminin sistematik şekilde iyileştirilmesini hedeflediği için, çevre amaçlarına ulaşma hususunda da etkinlik gösterir.
Kuruluşun, kendi nezdinde oluşturduğu Çevre Yönetim Sistemi’nin, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu tarafından belirlenen tüm koşullara uygunluğu, dokümantasyonunun gerçekleştirilmesi, faaliyete dökülmesi, sürekliliğinin sağlanması ve devamlı iyileştirilmesi hususlarını taşıdığı, akredite edilmiş firmalar tarafından kesinleştirildiğinde, kuruluşun elde ettiği sertifika ise ISO 14001 belgesi olarak adlandırılır.
CE Danışmanı, ISO 14001 belgesi edinme sürecinizde, sizler için kolaylaştırıcı yolların tamamını belirlemekte ve uygulamakta; proseslerin tümünde ihtiyacınız olacak bilgiyi sizlerle paylaşmaktadır. CE Danışmanı’nın profesyonel ve tecrübeli kadrosu tarafından edineceğiniz, ISO 14001 danışmanlık hizmeti sonucunda, saymakla bitiremeyeceğimiz ISO 14001 faydaları konusunda etkin bir yarar sağlarsınız.
Sizler de,ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve konuyla ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz ‘ISO 14001 nedir, ne işe yarar? ISO 14001 nasıl alınır? ISO 14001 çevre politikası…’ gibi pek çok konuya ulaşmak için, CE Danışmanı’nın sizler için hazırladığı makaleyi inceleyebilir, aklınıza takılan sorularda anlık olarak CE Danışma ile iletişime geçebilirsiniz.
Çevre, bir kuruluşun faaliyetlerini içerisinde gerçekleştirdiği; toprak, hava, su, doğal kaynaklar, hayvan topluluğu, bitki topluluğu gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz kapsamlarda, bahsedilen kapsamlar ve ortam arasında gerçekleşen etkileşimler bütünü alanıdır.
Çevre kirliliği ise, dünyadaki canlı ve cansız varlıkların tümünü, çeşitli sebeplerden (doğal bitki örtüsünün tahribi, tüketimin artması, sanayileşme) ötürü olumsuz etkileyen gelişmelerin tümüne denir.
Az önce tanımında bahsettiğimiz ve örneklerini çoğaltabileceğimiz pek çok sebepten kaynaklı, çevre kirliliğinin çağımızın problemi haline geldiği su götürmez bir gerçektir. Özellikle teknoloji alanında gelişmeler ve sanayide büyük çaplı ilerlemeler sonucunda, çevre kirliliği neredeyse önü alınamaz seviyelere ulaşmıştır. İşte bu noktada, insanlığın yarattığı ürün ve hizmetlerin sonucunda meydana gelen çevre zararını azaltmak için; çevre standartları, çevreyle ilgili ulusal ve uluslararası yasal mevzuatlar belirlenmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Bahsedilen standartlar ve mevzuatlar, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından geliştirilmiş olup, ISO 14000 serisi olarak adlandırılmaktadır.
ISO 14000 konuları genel bağlamda, geri dönüştürülebilir kaynak kullanımının artırılması, çevreye verilen her türlü zararın tespit edilip çözümlendirilmesi amaçlarını esas almaktadır. Bu amaca yönelik olarak; çevre performanslarının takibi ve sürekli iyileştirmesi, çevreyle ilgili mevzuat ve kanunlarca konulmuş kurallara uyulması gibi şartlar içermektedir.
ISO 14000 serisi içerisinde, belgelendirilmesi yapılabilen tek standart ise, ‘ISO 14001 nedir?’ sorusunun en basit cevabını oluşturur. ISO 14001, ürünün veya hizmetin, hammadde olarak edinilme sürecinden başlayarak, tüketicilere sunulmasına kadarki sürecin tümünde çevresel kirlilik faktörlerini belirleyen, bu faktörlerin yarattığı zararın minimuma indirilmesi hususunda kılavuzluk yapan standarttır.
‘ISO 14001 nedir?’ sorusunun cevabı verildikten sonra, ISO 14001 genel özellikleri sonuç olarak dört ana başlık üzerinde incelenebilmektedir:
Dünya pazarında yer edinebilmek için günümüzde artık, insanlara, hayvanlara ve doğaya gösterilen özen ve saygı ön planda tutulmaktadır. Aynı zamanda sağlıksal koşulların da sağlanması firmanızın, dünya standartlarında tercih edilebilirliğini artırır. ISO 14001 Belgesi ile çalışma ortamlarınızın çevreye duyarlı, kirlilik yaratmaktan uzak bir yer olduğu tescillenmiş olur. Aynı zamanda bu belge sahibi firmalar Çevre ve Orman Bakanlığı’nın periyodik denetimlerinde çalışma ortamınızdan beklediği özelliklerle hemen hemen aynı kriterleri taşır. Bu sayede hem resmî kurumların beklentilerini karşılarsınız hem de firma prestijinizin yükselmesi konusunda emin adımlar atarsınız.
İş yaptığınız çevrenin, insan ve hayvan sağlığına uygunluğunu tescillemek için ISO 14001 Belgesi almanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Peki ISO 14001 Belgesi nasıl alınır? Öncelikle iş yaptığınız çevrenin, ISO Çevre Yönetim Standartları’na uygun hale getirilmesi gereklidir. Bunu yapabilmeniz için de bu konuda uzman ve deneyim danışmanlık firmalarıyla iletişime geçerek, sizleri doğru yönlendirmesini istemelisiniz. ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgesi alacağınız firmanın da Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş olmasına özen göstermelisiniz.
ISO 14001 belgesi edinmenin; belge sahibi olan kuruluş, belgenin ürün veya hizmet sunduğu vatandaşlar ve genel anlamda incelenecek olduğunda ise tüm dünya adına fayda sağladığı söylenebilmektedir.
Gelecek nesillere iyi bir yaşam alanı bırakabilmek adına, çevre kirliliğine yüksek oranda sebep olan sanayileşme alanında, çevre, insan ve dolayısıyla dünya sağlığını korumak adına gerçekleştirilen çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Bu çalışmaların başında ise, yüzü aşkın ülkede geçerliliğini koruması ile, kurumlara ISO 14001 belgesi kazandırma gelmektedir. Peki özellikle açıklayacak olursak ISO 14001 belgesi ne işe yarar?
ISO 14001 amacı şekildeki gibi açıklanabilir:
ISO 14001 standart maddeleri, Çevre Yönetim Sistemi’nin sürekliliğinin sağlanması, iyileştirilmesi ve mevzuat şartlarına uyum sağlaması üzerine kurulur. Asıl kaynağa Türk Standartları Enstitüsü resmî web sitesi üzerinden ulaşmak mümkün olsa da, ISO 14001 standart maddeleri içerik bakımından şekildeki gibi incelenebilmektedir:
Bir kurum ya da kuruluşun iş etkinliklerini yürüttüğü ortamın tamamı çevre olarak isimlendirilir. Çalışma ortamının düzenlenmesi de ISO 14001 ile standartlaştırılmıştır. Yani bir ortamın güvenli, sağlık koşullarına uygun ve iş dolayısıyla meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan uzaklaştırılmış olduğunu ISO 14001 Çevre Yönetimi Standardı belirler. Çalışma ortamınızın Çevre Yönetim Standardına uygunluğunu gösteren belgelere de ISO 14001 Belgesi ya da ISO 14001 sertifikası ismi verilir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi; ISO 14001 Kalite Yönetim Sistemi adıyla da görebileceğiniz, kuruluşlar için, çevreyi koruma ve sosyoekonomik ihtiyaçlar dahilinde değişen çevresel koşullara tepki verebilmek amacıyla bir çerçeve oluşturan yönetim sistemidir. Çevre Yönetim Sistemi bu noktada, amaca uygunluğun yasal mevzuatlar dahilinde kesinleştirilmesi üzerine, kurumların uygulamaları gereken bazı standartları belirlemiştir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı, şekildeki gibi incelenebilmektedir:
ISO 14001 standardına göre, belge başvurusunda bulunan kuruluşun üst yöneticileri, öncelikli olarak kuruluşlarının çevre politikasını tanımlamalıdırlar. ISO 14001 çevre politikası özellikleri, şekildeki gibi açıklanabilir:
Çevre politikaları, kuruluş faaliyetlerinin ölçeğine, mahiyetine, çevresel etkilerine, ürün ve hizmetlerine uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Bu bağlamda, genel unsurlara sahip olan Çevre Yönetim Sistemi politikası, kurum dahilinde özelleştirilebilir.
ISO 14001 Yaşam Döngüsü
Bir kuruluşa ait üretim faaliyetlerinin, ekolojik çevre üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri ölçmeye yarayan en etkin araçlardan biri, yaşam döngüsü analizi olmaktadır. ISO 14001 yaşam döngüsü analizi; herhangi bir malzeme, hammadde, ürün veya hizmetin, tüm yaşam döngüsü süresince, ekolojik çevre üzerindeki etkilerini sistematik bir uygulama dahilinde değerlendirir.
Kuruluş, ürün veya hizmetine yönelik çevre boyutlarını belirlerken, yaşam döngüsünün hangi aşamalarının dikkate alınması gerektiğine karar vermek durumundadır. ISO 14001 yaşam döngüsü analizi, çevre standartları kapsamında zorunlu tutulan bir inceleme değildir. Ancak imkânı olan kuruluşlar için pek çok fayda sağladığı görülmüştür.
ISO 14001 belgesi veren firmalar, Türk Akredite Kurumu tarafından akreditesi gerçekleştirilmiş firmalardır. ISO 14001 sertifikası kazandıran kuruluşlar arasından CE Danışmanı; profesyonel ve tecrübeli ekibiyle, kolay ve hızlı gerçekleşen bir sürecin ardından ISO 14001 sertifikanızı edinmenize yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, sürecin firmanız özelinde nasıl gerçekleşeceğini öğrenmek ve varsa aklınızdaki sorulara yanıt bulmak için CE Danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı, ulusal veya uluslararası alanda güvenilir ve tercih edilebilir konumda bulunmak isteyen kuruluşlar için, neredeyse bir kimlik belgesi haline gelmiştir.
Ürün veya hizmet sağlayan her kuruluş, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standartlarını benimsediği ve uyguladığı sürece var olabilir. Bu noktada, ‘ISO 14001 kimler alabilir?’ sorusunun cevabı, ürün veya hizmetleriyle, çevre ve halk sağlığını önemsediğini kanıtlamak isteyen tüm kuruluşlar olacaktır.
ISO 14001 Belgesi Fiyatı
ISO 14001 belgesi, ürün veya hizmet sağlayan her firmanın edinebileceği; belgeyi edinen firmanın yanı sıra çevre, insan ve dünya sağlığına da hizmet eden bir belgedir. Bu noktada, ISO 14001 belgesi faydaları genel anlamda düşünüldüğünde, bu belgenin, neredeyse paha biçilemez değerde önemli olduğu söylenebilmektedir.
ISO 14001 belgesi edinmek üzere gerçekleştireceğiniz başvuruların öncesinde, bu belgeyi en kısa ve en güvenli yoldan hak edebilmeniz için, akredite edilmiş bir firmanın hizmetlerinden faydalanmanız gerekecektir. Bu bağlamda, ISO 14001 hakkında araştırma yapan firmalar için, ISO 14001 maliyetleri de önemli bir husus haline gelmiştir.
Ancak, ISO 14001 belgesi fiyatı kesin olarak sayı verilebilecek bir konumda bulunmamaktadır. Akredite edilmiş kurumlardan alacağınız danışmanlık hizmetinin maliyeti, çeşitli koşullar değerlendirilerek, şirketiniz özelinde ancak belirlenebilir.
Sizler de, ISO 14001 belgesi hakkında daha fazla bilgi almak, ISO 14001 belgesifiyatı konusunda somut bilgilere ulaşmak ve şirketinizi ISO 14001 Çevre Standartlarına uygun hale getirmek için, yedi gün yirmi dört saat CE Danışmanı web adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.
ISO 14001 Zorunlu Mu?
ISO 14001 sertifikası, herhangi bir kurum, sektör veya ölçek dahilinde sınırlandırılamadığından, edinilmesi konusunda zorunluluk talep edilmez. ‘ISO 14001 zorunlu mu?’ sorusunu olumsuz yanıtlamakla birlikte, faydaları düşünüldüğünde, ISO 14001 sertifikasının oldukça gerekli olduğundan bahsedebiliriz.
ISO 14001 Dokümanları
Çevre Yönetim Sistemi dokümantasyonu, şekildeki belgeleri içermek durumundadır:
ISO 14001 Geçerlilik Süresi
ISO tarafından oluşturulan standartların geçerlilik süresi genel bağlamda 3 yıl olarak kabul edilmektedir. Bu noktada ISO 14001 geçerlilik süresi için de üç yıllık bir süre verildiği söylenebilir. ISO 14001 belgelendirmesi gerçekleştiği tarihten itibaren, anlaşma gerçekleştirdiğiniz akredite edilmiş firma tarafından, yıllık olarak denetimlerin yapılması gereklidir. Denetlemelerin sonucuna göre, sertifikanın geçerlilik durumu değişebilmektedir. Ayrıca, firmalar genellikle, yenilenme işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğinde, belge süresinin tamamlanmasına az bir süre kala, belge sahibi kuruluşu arayıp uyarılarını gerçekleştirmektedirler.
Automated page speed optimizations for fast site performance