2000/14/AT Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik, insan sağlığının korunmasına ve iç pazarın düzgün işleyişine katkıda bulunmayı amaçlar. Yönetmelik, açık alanda kullanılan teçhizatın yarattığı gürültüye ilişkin gürültü emisyonları standartlarının uygulanması, teknik belgeler ve bilgilerin toplanması, uygunluk değerlendirme prosedürleri ve işaretleme ile ilgili usul ve esasları belirler.
Gürültü Emisyonu Yönetmeliği Avrupa Birliğinin 2000/14/EC ve 2005/88/EC sayılı direktiflerine paralel olarak hazırlanmıştır.
Yönetmeliğin kapsamı dışında kalanlar şunlardır:
Kara yolu, demir yolu, havayolu ve deniz yolu ile malların veya insanların taşınması için amaçlanmış teçhizatın tamamı,
Özellikle asker, polis teşkilatı ve acil servisler için tasarımlanan ve imal edilen teçhizat,
Elde taşınan beton kırıcılar, deliciler ve hidrolik çekiçler hariç, ayrı bir şekilde pazarda yer alan veya hizmete sokulan güç tahrikli olmayan ataşmanlar.
Yönetmelikte açık alanda kullanılan teçhizat şu şekilde tanımlanmıştır:
Tahrik elemanlarına bakılmaksızın, kendinden tahrikli veya hareket edebilen, tipine göre açık havada kullanılması amaçlanan ve çevre gürültüsünü artıran makineler ile Makina Emniyeti Yönetmeliğinde tanımlanan bütün makineler ve emniyet parçalarıdır.
Yönetmelik kapsamındaki teçhizatlar:
Sıkıştırma makineleri (titreşimli silindirler, titreştirici levhalar, titreşimli çekiçler),
Paletli dozerler, paletli yükleyiciler, paletli kazıcı yükleyiciler,
Tekerlekli dozerler, tekerlekli yükleyiciler, tekerlekli kazıcı-yükleyiciler, damperli kamyonlar, greyderler, yükleyici tipli toprak doldurmalı sıkıştırıcılar, içten yanmalı motor tahrikli karşı ağırlıklı hidrolik kaldırmalı kamyonlar, hareketli vinçler, sıkıştırma makineleri (titreşimsiz silindirler), kaldırım perdah makineleri, hidrolik güç oluşturma makineleri,
Kazıcılar, eşya taşımak için yük asansörleri, yapı (konstrüksiyon) vinçleri, motorlu çapalama makineleri,
Elle tutulan beton kırıcıları ve deliciler,
Kule vinçleri,
Kaynak ve güç jeneratörleri,
Kompresörler,
Çim biçme makineleri, çim düzeltme/çim kenar düzeltme makineleri.
Bir teçhizat piyasaya arz edilmeden veya hizmete sokulmadan önce, İmalatçı tarafından teçhizatın her bir tipi aşağıda belirtilen uygunluk değerlendirme işlemlerinden birine tabi tutulmalıdır:
Teknik belgelerin değerlendirilmesi ve periyodik kontroller ile iç üretim kontrolü prosedürü,
Birim doğrulama prosedürü,
Toplam kalite güvence prosedürü.
Yönetmelik kapsamındaki teçhizatın imalatçısı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi, imal edilen teçhizatın her bir tipi için bir AT uygunluk beyanı düzenlemelidir. AT uygunluk beyanı Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenir. AT uygunluk beyanının bir örneği teknik belgeler ile birlikte, teçhizatın en son imal edildiği tarihten itibaren 10 yıl muhafaza edilmelidir.
AT uygunluk beyanında aşağıdakiler bulunmalıdır:
Pazara sürülen veya hizmete sokulan teçhizat, CE uygunluk işaretini taşımalıdır. CE işareti, garanti edilen ses güç seviyesi işareti ile birlikte bulunmalıdır. CE uygunluk işareti ve garanti edilen ses güç seviyesi işareti her bir teçhizatta, görünür, okunaklı ve silinmez bir şekilde bulundurulmalıdır. Teçhizatın başka hususlar bakımından diğer yönetmeliklerin konusu olması ve söz konusu yönetmelikler gereğince CE işareti taşıması gereken durumlarda, bu işaret teçhizatın aynı zamanda diğer yönetmelik hükümlerini de karşıladığını belirtir.
CE işaretini ve garanti edilen ses güç seviyesi işaretini taşıyan ve AT uygunluk beyanı bulunan teçhizatın, Yönetmeliğin tüm hükümlerine uygun olduğu kabul edilir.
AT uygunluk beyanının bir kopyasını aşağıdaki bilgilerle birlikte Bakanlığa bildirilir:
Net Kurulu gücü veya diğer gürültü ile ilgili herhangi bir değeri,
Ölçülen ses güç seviyesi,
Garanti edilen ses güç seviyesi,
Teçhizatın açıklaması,
İmalatçının ve/veya markanın adı,
Model numarası/ismi.
Bakanlık, AT uygunluk beyanının bir kopyasını ve bilgileri Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere bildirir.
Bakanlık, Yönetmelik kapsamındaki uygunluk değerlendirme işlemlerinde faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların tespitini, tayinini, bildirimini ve statülerinin kaldırılmasını Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde gerçekleştirir. Bakanlık tarafından görevlendirilen onaylanmış kuruluşlar, yönetmelikteki hükümleri ve asgari kriterleri yerine getirmelidir. Öte yandan bir uygunluk değerlendirme kuruluşu kriterleri yerine getirse de, Bakanlık bu kuruluşu onaylanmış kuruluş olarak atamayabilir.
Birim doğrulaması için başvuru, İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi tarafından seçilen onaylanmış kuruluşa yapılır.
Bu başvuruda aşağıdaki bilgi ve belgeler bulunmalıdır:
Onaylanmış kuruluş aşağıdakileri yerine getirmelidir:
Teçhizatın teknik belgelere uygun olarak imal edilip edilmediğinin incelenmesini,
Başvuru sahibi ile Yönetmeliğe göre gürültü testlerinin yapılacağı yer konusunda mutabık kalınması,
Yönetmeliğe göre gerekli gürültü testlerinin yapılması veya yaptırılması.
İmalatçı, kendi kalite güvence sisteminin değerlendirilmesi için seçeceği bir onaylanmış kuruluşa başvurur.
Kalite güvence sistemi, aşağıda belirtilenleri içermelidir:
Teçhizatın piyasaya arz edilmesi veya hizmete sokulması için aşağıdaki şartların yerine getirilmiş olması gerekir:
Teçhizat, çevredeki gürültü emisyonu ile ilgili özelliklerini sağlamalıdır,
Uygunluk değerlendirme işlemleri tamamlanmalıdır,
Teçhizat, CE işaretini ve garanti edilen ses güç seviyesi işaretini taşıdığında ve AT uygunluk beyanı bulundurmalıdır.
Yönetmeliğin hükümlerine uyan, CE işaretini ve garanti edilen ses güç seviyesi işaretini taşıyan, AT uygunluk beyanı bulunan teçhizatın piyasaya arz edilmesi veya hizmete sokulması yasaklanmaz ve sınırlandırılmaz. Teçhizat ticari fuarlarda, sergilerde ve gösterilerde sergilenebilir.
Bakanlık, Yönetmelik kapsamındaki teçhizatın piyasa gözetimi ve denetimini Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde gerçekleştirir.
Bakanlık, piyasaya arz edilen veya hizmete sokulan teçhizatın Yönetmeliğin hükümlerine uygun olmadığını tespit ederse, İmalatçı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi teçhizatı Yönetmeliğin hükümlerine uygun hale getirecek şekilde bütün tedbirleri alır.
Uygunsuzluğun devam etmesi halinde Bakanlık, sözü edilen teçhizatın piyasada yer almasını veya hizmete sokulmasını sınırlamak, yasaklamak veya piyasadan geri çekilmesini sağlamak için bütün tedbirleri alır. Bakanlık, durumu Müsteşarlık aracılığı ile Komisyona ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere bildirir.
Bakanlık, teçhizatın çalışma saatlerinin kısıtlamasına ve teçhizatı kullanan kişileri korumaya yönelik tedbirler de alabilir.
Teknik belgelerde aşağıdaki bilgiler mutlaka bulunmalıdır:
Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik diğer bir adıyla Gürültü Emisyonu Yönetmeliği, insan sağlığının korunması ve iç pazar alanında düzgün bir işleyişe katkı sağlamak amacıyla, açık alanlarda kullanılacak herhangi bir teçhizatın oluşturduğu gürültüye ilişkin olarak gürültü emisyonları standartlarının uygulanması, teknik belgelerin ve bilgilerin toplanması, işaretleme ve uygunsuzluk değerlendirme prosedürleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektedir.
Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu ile İlgili Yönetmelik, açık alanda tamamen insanların kişisel haklarına engel olmaya yönelik kullanılan teçhizatları kapsamaktadır. Kişisel haklar belirli kanunlarla korunduğu gibi açık alanda kullanılan teçhizatlar da belirli standartlar doğrultusunda sınırlandırılmakta ve belgelenmektedir.
2000/14/AT Gürültü Yönetmeliği Kapsam
Gürültü Emisyonu Yönetmeliği, açık alanda kullanımı yapılan ve belirli bir iş noktasında kullanılan teçhizatları kapsamaktadır. Kanun ek maddesinde belirtilen kapsam içerisindeki teçhizatlar genel olarak:
Genel olarak açık alanda kullanılan her teçhizat, Gürültü Emisyonu Yönetmeliği kapsamında belirli derecede bir korunma ve kullanım hakkına sahiptir. Ancak alınan tüm bu ürünlerde CE Sertifikası olması gerekir. CE Sertifikası, ürünün uygun koşullarda usul ve esaslara uygun olarak üretildiğini ve kullanıma sunulduğunu gösterir. Bazı ürünler ise bu yönetmelik kapsamında denetlenmez. Kapsam dışında olan ve Gürültü Emisyonu Yönetmeliği dahilinde olmayan teçhizatlar ise;
2000/14/AT, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan bir direktiftir. Bu direktif, mobil ve taşınabilir olmayan benzinli ve dizel motorlu motorları ile tahrikli makinelerin gürültü emisyonlarına ilişkin gereklilikleri belirler. 2000/14/AT direktifi, bu tür makinelerin çevreye ve insan sağlığına olan gürültü etkisini azaltmayı amaçlar. Ayrıca, pazarlamada uygunluk değerlendirmesi süreçlerini ve ürün etiketleme gerekliliklerini düzenler. Böylece, bu tür makinelerin Avrupa Birliği pazarında serbest dolaşımını sağlar ve çevreye duyarlılığı teşvik eder.
CE Belgesi konusunda başvuru ve detaylı bilgi için şimdi iletişime geçin!