Asansör CE Belgesi
CE Danışmanı, Asansör Yönetmeliği kapsamında CE işareti almanıza yardım eder. CE Danışmanı CE Belgesi ve Sertifikası alımında güvenli, etkin ve profesyonel hizmet sunmaktadır. Bu makalede sizlere Asansör Yönetmeliği ve yönetmelikteki CE işareti belgelendirme süreçleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Asansör Yönetmeliği nedir, asansör ve güvenlik aksamları yönetmelikte nasıl tanımlanır, asansör CE belgesi nedir, asansör CE belgesi ne işe yarar, Asansör Yönetmeliğinde CE işareti nasıl tanımlanır; imalatçılarının, ithalatçıların ve asansörü monte edenin yükümlülükleri nelerdir, asansör ve güvenlik aksamı üretiminde nelere dikkat edilmelidir, asansör ve güvenlik aksamı üretiminde Avrupa onayı nasıl alınır, asansör AB uygunluk beyanı nedir, CE işaretinin genel ilkeleri nelerdir gibi tüm sorularınızın yanıtını bu makalede bulacaksınız.
Asansör Yönetmeliğinin amacı, asansör ve bunlara ait güvenlik aksamlarının piyasaya arz edilmeden önce karşılamaları zorunlu olan temel sağlık ve güvenlik gereklerini belirlemektir.
2014/33/AB Asansör Yönetmeliği, 2016 yılında 29757 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmeliğin kapsamında, binalarda ve inşaatlarda sürekli olarak kullanılan asansörler, güvenlik aksamları ile makaslı asansörler gibi sabit raylar boyunca hareket etmese de sabit bir mesafe boyunca hareket eden asansörler bulunmaktadır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sadece amacına uygun olarak monte edilen, bakımı yapılan ya da kullanılan asansörlerin ve asansör güvenlik aksamlarının piyasaya arz edilebilmesi ve hizmete sunulabilmesi ile yetkilidir.
Asansör Yönetmeliği şunları kapsamaz:
Yönetmelikte asansör şu şekilde tanımlanmıştır: Belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yatay 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olan; insanların, insan ve yüklerin; ya da kabine ulaşılabiliyorsa, yani bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmişse sadece yüklerin taşınmasına yönelik tertibattır.
Asansörü monte edenin yükümlülükleri özetle şunlardır:
Asansör Yönetmeliğinde CE işareti şu şekilde tanımlanmıştır: Asansör veya asansör güvenlik aksamının temel sağlık ve güvenlik gereklerine uygunluğunu gösteren, asansör monte eden veya imalatçı tarafından iliştirilen işaret.
Güvenlik aksamı imalatçısı veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisi, AT Uygunluk Beyanının bir kopyasını güvenlik aksamının son imalat tarihinden itibaren 10 yıl süreyle muhafaza etmelidir.
İmalatçı temel yükümlülükleri; gerekli teknik dosyayı düzenlemek, uygunluk değerlendirme işlemini yapmak veya yaptırmaktır. Uygunluk değerlendirme işlemi sonucunda imalatçı, AB uygunluk beyanını düzenleyerek asansör güvenlik aksamına eşlik etmesini sağlar ve “CE” işaretini iliştirir.
İmalatçının bir diğer önemli yükümlülüğü ise asansör güvenlik aksamı ile ilgili teknik dosyayı, AB uygunluk beyanını ve uygulanabildiği yerlerde diğer onaylı kararları, asansör güvenlik aksamının piyasaya arzından itibaren on yıl süreyle muhafaza etmektir.
Yetkili temsilci, bir imalatçı veya asansörü monte eden tarafından yazılı bir sözleşme ile görevlendirebilir. Teknik dosya düzenleme yükümlülüğü yetkili temsilcinin yükümlülükleri arasında yer almaz. Yetkili temsilci, kendisine tanınan yetkiler çerçevesinde faaliyet gösterir.
Yetkili temsilci, piyasaya arz edilen asansör veya asansör güvenlik aksamı için düzenlenen AB uygunluk beyanını ve asansör monte edenin veya imalatçının kalite sistemi onaylı kararlarını on yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür. Bakanlık gerekli gördüğünde tüm bilgi ve belgeyi sunmalıdır. Bakanlığın belirlediği risklerin giderilmesi için iş birliği yapmalıdır.
İthalatçı, asansör güvenlik aksamının piyasaya arzından önce, imalatçının uygunluk değerlendirme işleminin tamamlamış olmasını sağlar. İthalatçı, imalatçının teknik dosya hazırlandığını, asansör güvenlik aksamının “CE” işaretini taşıdığını, asansör ve güvenlik aksamı hakkında AB uygunluk beyanının ve gerekli belgelerin bulunduğunu ve imalatçının yönetmelikteki hükümlere uygun davrandığını garanti eder.
İthalatçı, gerektiği hallerde uygun hale getirilinceye kadar, asansör güvenlik aksamını piyasaya arz edemez. İthalatçı, herhangi bir risk tespit ettiğinde imalatçıyı ve Bakanlığı bilgilendirir.
İthalatçı adını, tescilli ticari unvanını veya tescilli ticari markasını ve iletişime geçilecek adresini, asansör güvenlik aksamının üzerinde bulundurur.
Dağıtıcı, asansör güvenlik aksamının piyasaya arzından önce, asansör güvenlik aksamının “CE” işaretini, AB uygunluk beyanını, son kullanıcının kolayca anlayabileceği şekilde Türkçe hazırlanan gerekli belge ve talimatı taşıdığını doğrular. Dağıtıcı, asansör güvenlik aksamı uygun hale getirilene kadar piyasaya arzına izin vermez. Risk tespit ettiğinde imalatçıyı veya ithalatçıyı ve Bakanlığı bilgilendirir.
AB uygunluk beyanı, yönetmelikte yer alan temel sağlık ve güvenlik gereklerinin yerine getirildiğini belirtir. AB Uygunluk beyanı sürekli yenilenir. Asansör veya asansör güvenlik aksamının, birden fazla AB uygunluk beyanı gerektirdiği hallerde, tüm mevzuat için tek bir AB uygunluk beyanı düzenlenir. AB uygunluk beyanı ile sorumluluğun imalatçı ve asansör monte eden tarafından üstlenildiği kabul edilir.
CE işareti, her bir asansör kabinine ve her bir asansör güvenlik aksamı üzerine görünür, okunaklı ve kalıcı şekilde iliştirilir. CE işareti, asansör veya asansör güvenlik aksamının piyasaya arzından önce iliştirilir. CE işareti, son muayene, birim doğrulaması ve kalite güvencesi işlemlerinin tamamlanmasının ardından onaylanmış kuruluş kimlik kayıt numarasını bulunduracak şekilde iliştirilir.
CE işareti, ürün kalite güvencesi, tam kalite güvencesi, asansör güvenlik aksamının tipe uygunluğunun rastgele kontrolü işlemlerinin tamamlanmasının ardından iliştirilir.
CE işareti ve onaylanmış kuruluş kimlik kayıt numarası, özel bir risk veya kullanımı tanımlayan herhangi bir işaretlemenin öncesinde kullanılabilir.
Bakanlık, CE işaretlemesi ile ilgili yürürlükte olan mevzuatın doğru bir şekilde uygulanması ve temel amacı dışında kullanılmamasına yönelik gerekli tedbirleri alır.
CE uygunluk işareti, her asansör kabinine açıkça ve görülebilir bir şekilde iliştirilmelidir. Ayrıca yönetmelikte belirtilen güvenlik aksamlarının her birine, eğer bu mümkün değilse güvenlik aksamına ayrılamayacak şekilde takılan etiketlerin üzerine de CE işareti iliştirilir.
Bakanlığın CE uygunluk işaretinin uygun olmayan bir şekilde iliştirildiğini tespit etmesi durumunda, asansörü monte eden asansör firması veya güvenlik aksamının imalatçısı, yetkili temsilci sorumludur. Uygunsuzluk devam ederse Bakanlık, güvenlik aksamı ya da asansörün piyasadan çekilmesine ve yasaklanmasına karar verebilir. Bu durum müsteşarlık aracılığıyla AB üyesi ülkelere de bildirilir.
Bakanlık, herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde iktisadi işletmeciden söz konusu uygunsuzlukların giderilmesini talep eder. Bu uygunsuzluklar şöyle sayılabilir:
ÖZET VE SONUÇ
2014/33/AB Asansör Yönetmeliği, insanların, insan ve yüklerin ya da sadece yüklerin taşınmasında kullanılmakta olan asansör ve asansörün güvenlik aksamlarının piyasaya arz edilmesinden önce, karşılamaları gereken tüm temel sağlık ve güvenlik gereklerini belirlemeyi, usul ve esaslara uygun olarak piyasaya sunulmalarını sağlamayı amaçlar.
Asansör Yönetmeliği insan sağlığını, insan ve yük güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir yönetmeliktir. Her asansör belirli bir yük kapasitesine sahip olmakla birlikte ağırlığından fazla yük almamalıdır. Asansör yönetmeliği dahilinde tüm asansörler belirli bir denetlemeye tabidir. Denetleme kapsamında kullanılmakta olan tüm güvenlik ekipmanları ve bağlantıları tam olarak değerlendirilir. Tek bir eksik ya da yapılan bir hata insan hayatını riske atmaktadır.
2014/33/AB Asansör Yönetmeliği, bina ve inşaat sistemlerinde sürekli olarak kullanılmakta olan asansörleri ve bu asansörlerin güvenlik aksamlarını kapsar. Bu güvenlik aksamları şunlardır:
Tüm yönetmelikler belirli usul ve esaslara göre hazırlanmaktadır. Asansör Yönetmeliği kapsamında denetlenmiş ve güvenilirliği kanıtlanmış olan asansör ve güvenlik aksamları için CE Sertifikası verilmektedir. Bu sertifikaya sahip her asansörde güvenlik ilk öncelik olarak belirlenmiştir. CE Sertifikası Avrupa Birliği uyguluk belgesidir. Bu belgeye sahip asansör ve asansör güvenlik aksamları kolayca AB üyesi ülkelere ithal edilebilir.
Asansör Yönetmeliği kapsamında yer almayan bazı asansör sistemleri de bulunmaktadır. Bu sistemler ise şunlardır:
Asansör CE Belgelendirmesi konusunda bilgi ve başvuru için iletişime geçin!