Nihai amaç olarak, Eko-Tasarım Yönetmeliği; enerji sektöründe incelenebilecek ürün veya hizmetlerin, piyasaya sunulabilmesi ve tüketicilere fayda sağlayabilmesi adına, ürünler daha tasarım aşamasındayken uygulaması zorunlu kabul edilen koşulları, bir çerçeve kapsamında belirleyerek; ürünün, çevre koruma düzeyini, enerji verimliliğini ve enerji arz güvenliğini artırma üzerine uygulamalar gerçekleştirmeyi esas almıştır. Bu şekilde, Eko Tasarım Yönetmeliği, sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerine büyük oranda katkı sağlamaktadır.
Eko-Tasarım Yönetmeliği, Avrupa Birliği tarafından, 2009/125/EC sayılı direktif kapsamında yürürlüğe sokulan Eco-design Yönetmeliği; ülkemizde de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen alt başlıklar çerçevesinde ayrılarak, Eko-tasarım tebliği adı altında, halihazırda uygulanmaya devam etmektedir.
Bu noktada, enerji sektöründe ürün veya hizmet sunan firmalar için de Eko-Tasarım Yönetmeliği kapsamında belirtilen bu zorunlu hükümlülüklere hâkim olmak, gereken şartları sağlamak ve bu şartların sağlandığının kesin olarak belirlenmesi dahilinde, akredite edilmiş firmalar tarafından ürüne CE işareti kazandırılmasıyla, Eco-tasarım proseslerinin tamamını gerçekleştirmek oldukça önemli bir hal almıştır.
Sizler de, enerji sektörü kapsamında kabul göre ürün ve hizmetinize, CE işareti kazandırmak istiyorsanız, bu noktada alanının önde gelen firmalarından biri olan CE Danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda, konuya dair; “Eko Tasarım nedir? Eko-design Direktifi, Eko Tasarım uygulaması…” gibi pek çok hususta ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, CE Danışmanı tarafından sizler için hazırlanan makaleyi okuyabilir, ekstra sorularınız için CE danışmanı internet sitesi veya telefon numarası üzerinden kolayca bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Eko-Tasarım Yönetmeliği; Gelişen dünyada nüfusun hızla çoğalması ve tüketim ihtiyacının oldukça artmasının yanı sıra, doğal kaynakların çeşitli felaketler nedeniyle hızla yok olabilir bir konumda oluşu, tüm canlıların yaşam kalitesini kısıtlayan bir problem haline gelmiştir. Bu problemi çözmek için, insanlığın harekete geçmesiyle, çevreye duyarlı ürün ve hizmetlerin kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşmakta ve bu konuya ilişkin düzenlemelerin işlevleri de gittikçe önem kazanmaktadır.
Konuyla ilgili gerçekleştirilen çalışmalar göz önüne alındığında, hammadde kaynağının verimlilik düzeyinden, tüketimi sırasındaki işlevselliği ve kullanım sonrası artığına kadar, ürünün yaşam döngüsünü ele alarak; bu aşamaların tümünde veya en azından genelinde, ekolojik duyarlılığı esas alan tasarımlara eko tasarım adı verilmektedir.
“Eco-design Yönetmeliği diğer bir adı ile Eko-tasarım Yönetmeliği, piyasaya sürülmekte olan ya da hizmete girmiş, enerji ile ilgili tüm ürün ve ürünler için geçerli olan bir çerçeve de ürünlerin etiketlenmesini, enerji verimliliğini, enerji ve diğer kaynakların kullanımına yönelik belirli standartlarla ürün bilgilerinin kullanımı ve ürünlere ilişkin tamamlayıcı bilgilerin sunulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.”
Eco- design Yönetmeliği, çevre sağlığını korumak ve doğayı korumak adına oluşturulan tamamen belirli ölçülerde enerji sistemlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesini sağlayan bir sistem içermektedir. Genel olarak bakıldığında ekolojik bir kavram üzerinden belirlenen bir yönetmelik olarak iç pazar ve Avrupa pazarında uygulanmaktadır.
Eco-design Yönetmeliği, piyasa üzerindeki az gelişmiş ürünlerin kaldırılarak, enerji korunumunu gerçekleştirmek ve belirli A++ seviyelerine ulaşmayı hedeflemektedir. Endüstriyel tasarımlarda özellikle belgelendirmeler enerji korunumunu göstermek ve çevreye duyarlı ürünler üretmek için bu yönetmeliğin kapsam ve yönergelerini takip etmesi gerekmektedir.
Eko-tasarım Yönetmeliği, enerji tüketimini etkileyen ürünler dahilinde oluşturulmuştur. Enerji tüketimini etkileyen malzemeler arasında yalıtım malzemeleri gibi ürünleri kapsamaktadır. Diğer kapsam içerisinde ise enerji kullanan, üreten, aktaran ve ölçen ürünler dahil olmaktadır. Yönetmelik kapsamında bakıldığında ürünlerin üretim noktasından kullanıma kadar tamamen eko dengeyi sağlamak üzerine oluşturulan malzemeler ön plana çıkmaktadır.
Eko-tasarım Yönetmeliği amaç ve tanımına uygun olarak, üretilen her ürünün kullanım amacı ve genel tanıtımı ambalaj üzerinde belirtilmesi gerekmektedir. Ardından ürün için çevresel bir değerlendirme işlemi gerçekleştirilerek, belgelenir. Ürünlerin piyasaya arzından önce yapılan denetlemeler sırasında uygulama önleminin gerektirdiği ekolojik profil, ölçüm sonuçlarını açıklayan dokümanlar, çevresel tasarım yönlerine ilişkin belgelendirmeler gibi değerlendirmeler yer alır.
Eko-Tasarım Yönetmeliği; 2009 yılı içerisinde, Avrupa Birliği tarafından yayımlanan 2009/125/EC sayılı Eco-Design Directive, Türkiye mevzuatları kapsamında ise 2010 yılı sonunda uygulanmaya başlamıştır. Enerjiyle ilgili pek çok alanda çeşitli yönergeler içeren Eko-Tasarım Direktifi, özellikle elektrikli cihazlar konusuyla ilgilenmekle birlikte; otomotiv ve sanayi sektörlerini ise kapsam dışında bırakmıştır.
Genel bağlamda, enerji ve elektrikle ilgili cihazların, piyasaya sürülebilmesi için zorunlu olan enerji verimliliği şartlarını ve uygulanması gereken çevresel performans değerlerini ortaya koyan Eko-tasarım Yönetmeliği, ülkemizde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca özelleştirilmiş olan bazı uygulama tebliğleriyle ayrıntılı olarak incelenebilmektedir.
Bakanlık tarafından belirlenen Eko Tasarım tebliği kapsamındaki bazı genel şartlar şekildeki gibi belirtilebilir:
Bahsedilen genel şartların, tebliğ kapsamında özelleştirilebilmesinin yanı sıra, tüm eko-tasarım uygulamaları için genel geçer bir diğer unsur ise, direktife konu olan ürünün, CE işareti kazanması ve Avrupa Birliği koşullarına uyumlu olmasıdır. Dolayısıyla, bahsedilen ürünlerin AB’ye ihracatı hususunda önem teşkil eden uygulamaların, ülkemiz içerisinde de zorunlu olduğundan bahsedilebilir.
Eko-Tasarım Yönetmeliği, İlgili ürünlerin piyasaya sürülebilmesi için uygulanması zorunlu kılınan koşulların yanı sıra, enerji tasarrufu hususunda fayda sağlayan, üretiminden, ortalama yaşam döngüsünü tamamlayana kadar pek çok proseste doğaya verebileceği zararı minimal düzeylerde tutan, ekonomik açıdan da rekabetçi sayılabilecek konumda ürünlerin tasarlanması; Eko-tasarımın iç veya dış pazar üzerinde sağlayacağı onlarca avantajdan, temel birkaç tanesidir.
Eco-tasarım Yönetmeliği çerçevesinde tasarlanan bir ürünün, bahsedilen süreçlerde başarı elde edebilmesi için gereken Eko-design özellikleri, şekildeki gibi örneklendirilebilir:
Eko Tasarım Tebliği
Eko-tasarım Yönetmeliği, az önce de bahsedildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, özelleştirilen bazı uygulama tebliğleri sayesinde, ayrıntılı olarak incelenebilir hale getirilmiştir. Bu noktada Eko-Tasarım Tebliği için belirtilen alt başlıklar, şekildeki gibi incelenebilir:
Eko Tasarım Danışmanı
Eko Tasarım Yönetmeliği kapsamında, uygulama tebliğleri adı altında bölümlere ayrılarak incelenen ürünlerin, enerji ve diğer kaynak tüketimleri hakkında, müşterinin bilgi sahibi olabilmesini sağlamak üzere, ‘Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmelik’ oluşturulmuştur.
Uygulama tebliğinin en önemli koşullarından biri, enerji etiketinin, teşhir edilen ürüne kolayca görülecek ve anlaşılacak şekilde yerleştirilmiş olması ve bu sayede, ürün kullanıcılarını daha verimli seçeneklere yöneltmek şeklindedir.
Eko-Tasarım Yönetmeliği; Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan etiketleme yönetmeliği;
Gibi elektrik ve elektronik ürünler için geçerli kılınmıştır.
Eko-Tasarım Yönetmeliği; Kanun ve yönetmeliklerde belirli kurallar, kapsamlar ve esaslar yer alır. Denetlemeler sonrası yönetmelik dahilinde olan ve uygunluk gösteren her ürün için belgeleme işlemi yapılır. Belgeleme noktasında CE Sertifikası, diğer bir adı ile CE İşaretlemesi yapılır. Bu sertifika, ürünün tamamen koşullara uygun olarak üretildiğini ve kullanıcılara sunulduğunu gösterir. Eko-tasarım Yönetmeliği kapsam dahilinde olan her ürün için de CE sertifikası geçerlidir.
Elektrik ve elektronik alanında, ürün veya hizmet şeklinde katkı sağlayan firmalar; ürünlerinin tasarım aşamalarında, Eko-tasarım Yönetmeliği kapsamında gereken koşulların tümüne uyulduğunu kesinleştirmek üzere, birtakım incelemelere tabii tutulmak durumundadır.
Bu noktada, ürünlerinize CE işareti kazandırmanın yanı sıra, bu süreci kolayca ve en başarılı haliyle sonlandırabilmek üzere, Eko Tasarım danışmanlık hizmetinden faydalanmanız gerekmektedir.
CE Danışmanı, Eko-design Direktifleri kapsamında ürünlerinize CE işareti kazandırmak, ürünlerinizin piyasaya giriş sürecine öncülük etmek, ayrıca tüm bu süreci, deneyimli ve profesyonel kadrosuyla etkince yönlendirmek üzere sizlere Eko-tasarım danışmanlık hizmeti verebilecek yegâne firmalar arasındadır.
Sizler de, zorunlu olarak bildirilen ve bununla birlikte kaçırılamaz avantajlara da sahip olmanızı sağlayan tüm bu prosesleri, CE Danışmanı sayesinde güvenilir bir şekilde atlatmak için, web sitemiz üzerinden veya iletişim numaramızı arayarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Eko Tasarım Uygulaması
Eko-Tasarım Yönetmeliği, Eko-tasarım kapsamında atılan ilk adımlar, 80’li yılların başında, ABD ve Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleşmiştir. 90’larda, uygulamaya katılan ülkelerin sayıca artmasının yanı sıra, otomotiv, ambalaj, mobilya gibi alanlar üzerinde de uygulamalar gerçekleştirilerek, eko-tasarım kapsamı genişletildi. 2000’lerde ise, iklim değişiklikleriyle mücadele konusu esas alındı. Bununla birlikte, atık madde yönetiminden, su kirliliğine ve yakıt tüketimi verimliliğine kadar pek çok konuda yeni düzenlemeler ortaya atıldı. Bahsedilen şekilde ilk adımlarını gerçekleştiren eko-tasarım uygulaması, günümüzde de ivmeyle yükselen bir araştırma konusu olarak yerini koruyor.
Eko-tasarım planlamasının, bu denli geniş çerçevede düzenlemeler gerektirmesi sebebiyle, belirlenen kurallar kapsamında çeşitli yeterliliklerin incelenmesi gerektiğine ortak olarak karar verildi. Bu noktada, enerji verimliliğini korumak ve aynı zamanda yoğun talebe karşılık verebilmek amacını esas alan Avrupa Birliği, 2009 yılında yayınladığı Eko Tasarım Direktifi ile, tüm ülkelerin ortak bir paydaya varmasını sağladı.
Aslına bakılırsa, ‘Eko tasarım nasıl uygulanır?’ sorusu, kesin ve net olarak cevaplanabilecek bir konumda değildir. Çünkü bir ürünün tasarım kararının hemen öncesine, üretici kimselerin belirlediği dünya görüşünün etkileri hakimdir. Pek çok yolla, farklı stratejiler ve farklı metotlar uygulanarak, ortak amaca ulaşılır: Çevre koşullarını gözeten, enerji verimliliğini ve hammadde enerji arz güvenliğini sağlayan bir elektrik/elektronik cihaz geliştirmek.
Elektrik ve elektronik alanında cihaz geliştiren üretim şirketleri, sürdürülebilirlik anlayışını temel almaktadır. Bu bağlamda, bir ürünün geliştirilme sürecindeki vizyon anlayışının ve belirlenen amacın, kullanılan araçların önüne geçmesi doğaldır. Eko-Tasarım Yönetmeliği; Belirli bir amaca hizmet etmeksizin kullanılan eko-tasarım araçlarının, sağlıklı oranda bir fayda sağlaması beklenemez. Bu noktada üretici firmalar; insani ihtiyaçların doğa üzerindeki olumsuz etkilerini minimuma indirgemek ve bu faaliyeti gerçekleştirirken günümüzün ekonomik modellerine uyum sağlamak durumundadır. Böylece, ortaya başarılı bir eko-tasarım çalışması çıkartılmış olur.
Eko-Tasarım Yönetmeliği
Eko Tasarım Örnekleri
Eko-tasarım projeleri, günümüz dünyasının çoğu alanına hitap eder konuma gelmiştir. Bu noktada, Eko-tasarım ürünleri hakkında birkaç örneklendirmede bulunmak uygun olacaktır. Bazı kurumların ortaya çıkardığı eko tasarım örnekleri şekildeki gibidir (Kurumların isimlerini paylaşmadan örneklendirmek uygun olacaktır.):
Eko-tasarım danışmanlık hizmeti, kurumunuz çerçevesinde seçeceğiniz ürünlerin sayısından türüne, uygulama tebliğ kapsamından CE işareti kazanma sürecine kadar pek çok noktada özelleştirilebilir bir konu olduğu için, ne yazık ki, eko tasarım fiyatları hakkında kesin bir bilgi verememekteyiz.
Eko Tasarım Fiyatları
Kurumunuz dahilinde paylaşacağınız bilgilerle, sizler için belirlenen en uygun Eko tasarım fiyatları, Eko–design danışmanlık hizmeti gibi konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak üzere CE danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz.