Bebeklik döneminde oynamaya başladığımız, yaşlılık döneminde dahi ‘Hatıra kalsın.’ düşüncesiyle hayatımızda yer edinen oyuncaklarımızın, ulaşabileceği popülasyonun genişliği düşünüldüğünde; oyuncak testleri kavramının ne kadar gerekli olduğunu öngörebilmekteyiz.
Oyuncak üreten firmalar ve oyuncağı çeşitli yollarla edinip satışını gerçekleştiren firmalar, ürünlerini müşterilerine sunmadan önce, bazı güvenlik testlerini geçtiğinden emin olmak zorundadır. Peki; oyuncak testleri nedir? Oyuncak testleri neden yapılır? Oyuncak emniyeti yönetmeliği nasıl işlemektedir?.. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, CE Danışmanı tarafından sizler için hazırlanan metnimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Piyasaya sürülmüş ve sürülmesi planlanan oyuncakların, sağlığa zararı olmaması en çok istenen kriterlerden birisidir. Her ana babanın öncelikli istediği şey çocuğunun iyi koşullarda yaşaması ve sağlıklı ürünlerle haşir neşir olması bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte bu konuda yapılan pek çok yasal düzenleme mevcuttur. 14 yaşından küçük çocukların kullanımına sunulmuş oyuncakların yerine getirmesi temel kriterler Oyuncak Güvenliği Direktifi ile standardize edilmiştir. Ürünlerin bu standartlara uyup uymadığını anlamak için de Oyuncak Testleri yapılmaktadır.
Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği; oyuncakta temel seviyede sağlanması gereken güvenlik koşullarını belirleyen, ilgili koşulları sağlayabilen oyuncak ürünlerinin piyasaya sunulması ve dağıtımına dair usul ve esasları açıklayan yönetmeliktir.
Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği kapsamında, oyunda kullanılmak üzere üretilmesine veya aynı amaçla tasarlanmasına bakılmaksızın, 14 yaş altındaki çocukların oyun oynarken kullanabileceği ürünlerin, bu yönetmeliğe uygun şartları sağlayarak üretilmiş olmasının gerekliliği belirtilmektedir.
Oyuncak Testleri ile Ürünler Hangi Yönlerden Değerlendirilir?
Oyuncak ürünleri güvenliği direktifi; çocukların oyuncak üzerinde sergileyebileceği davranışlar gözetilerek, kullanım sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeleri öngörüp, bunları ortadan kaldırmak amacıyla yürürlüğe girmiştir. Oyuncaklar, tasarım imalat ve hatta depolamaya kadar varan, müşteriye ulaşım aşamalarının hepsinde, farklı proseslerden geçmek zorundadır. Dolayısıyla tüm bu proseslerin, oyuncak güvenliği direktifleri kapsamına uygun şekilde yürütülmesi gereklidir.
Oyuncak Yönetmeliği 2009/48/EC kapsamına göre, çocuklar için üretilmiş olan oyuncaklar pek çok alanda değerlendirmeye tabii tutulur. Değerlendirme standartlarının tümü, EN71 testleri olarak adlandırılabilmektedir. Bu testleri, temel anlamda 6 başlıkla şekildeki gibi ifade edebiliriz:
Yukarıda saydığımız altı madde kapsamında, Oyuncak Testleri yapılır ve piyasaya süreceğiniz ürünlerin CE Belgesi alması kolaylaşır.
Çocuklar için piyasaya sürülmekte olan ürünlerin, çocukların sağlığını tehdit eder nitelikte olmasının, doğurabileceği pek çok olumsuz sonuç vardır. Oyuncaklar yasal düzenlemelere uygun olarak sağlıksal koşullara uygun olarak üretilmelidir. Bu sayede bir taraftan ürettiğiniz ürünlerin satım hacmi genişlerken, diğer taraftan vicdani yükümlülüklerinizden de kurtulmuş olursunuz. Kim yeteri kadar düzenleme yapmadan öne sürdüğü oyuncaklar nedeniyle çocukların zarar görmesini ister ki?
Oyuncak Testleri ile piyasaya sürdüğünüz ürünlerin çocuklar için tehlike arz etmediğini tescillersiniz. Daha da önemlisi oyuncaklarınız yasal düzenlemelerce, kanuni yollara uygun şekillerde pazara sunarsınız. Yasal düzenlemelere ve gerekliliklere uygun olmadan satışı yapılan hiçbir oyuncağın piyasaya sürülmesi yasal değildir ve hukuki yaptırımları mevcuttur.
Ek olarak; oyuncak testleri yaptırmanız sonucu elde edeceğiniz belgeler, markanızın kalitesini temsil ettiğinden, müşteri memnuniyeti hususunda da artış yakalamanızı sağlayacaktır. Böylece, rakip firmalarla aranızdaki rekabette büyük oranda avantaj kazanacağınızı da söylemek mümkündür.
Oyuncak üzerinde testler gerçekleştirilirken, oyuncağın hammaddesindeki kimyasallar da dahil olmak üzere üretim aşamaları incelenir. Çocukların davranışları tahmin edilerek oyuncaklar üzerinde deney yapılırken, ilgili aşamaların hiçbirinde, kullanıcı sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir durumun bulunmadığı kanıtlanmaktadır.
Tıpkı diğer ürün testlerinde olduğu gibi oyuncak testleri de, ilgili Bakanlık tarafından akredite edilen firmaların, TS EN ISO/IEC 17025 deney ve kalibrasyon onayı almış oyuncak test laboratuvarı içerisinde gerçekleştirilir, sonuç olarak ise oyuncak test raporu düzenlenir. Oyuncak testi yapan firmalar arasında, alanında deneyimli uzmanlar tarafından, yasal kriterlere en uygun şekilde oyuncak analizleri gerçekleştirmesiyle, CE Danışmanı öne çıkmaktadır.
Sizler de oyuncak testleri yaptırmak, oyuncak testleri fiyat hakkında bilgi edinmek ve zihninizde beliren sorulara daha ayrıntılı cevaplar bulmak istiyorsanız, yedi gün yirmi dört belgelendirme danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Üretilen oyuncağın, Avrupa Uygunluk Belgesine sahip olabilmesi ve CE işaretini bulundurabilmesi için, öncelikli olarak akredite edilen laboratuvarlar tarafından bazı testlerden geçirilmesi gereklidir. Piyasaya sürülme onayı alma aşamalarından bir diğeri ise, oyuncaklarda CE işareti için gerekli belgeler dosyasını oluşturmaktır. Dosyada yer alacak evrakları şekildeki gibi sıralayabiliriz:
Oyuncak imal eden firmalar; ürettikleri oyuncakların, güvenlik direktiflerine uygun şekilde tasarlanıp, yine aynı şekilde üretim aşamalarını tamamladığını beyan etmek durumundadır.
Bu bağlamda oyuncak üreten firmalar;
Yurt dışından ithal olarak getirilen oyuncak ürünlerinde; iç pazarın genişliğine bağlı olarak, bazı noktalarda kontrol elden çıkmış durumdadır. İmal edilen oyuncakların hammaddelerinde kullanılan, tehlike arz edebilecek kimyasallardan tutun, oyuncağın düzgün şekilde tasarlanamamasına kadar örneklerini verebileceğimiz problemler; ülkemizdeki oyuncak ithalatçı şirketleri, perakendecileri ve oyuncak markalarını zorlu bir duruma sokmaktadır. Bu bağlamda, oyuncak satışı yapan şirketlerin, dış ticaret yoluyla elde ettikleri ürünler için de oyuncak testi yaptırmaları gerekli görülmektedir.
Dış piyasadan edinilen oyuncak ürünlerinin, ülkemiz pazarına girişini sağlayan ithalatçı firmaların da bu noktada bazı yükümlülükleri bulunmaktadır:
Dağıtıcı firmalar, oyuncağın piyasaya sunulmasındaki esas noktayı oluşturduklarından, neredeyse üretici firmalar kadar sorumluluğa sahiptir.
Oyuncak ürünleri güvenliği direktifi kapsamında yer alan 6 madde içerisindeki özellikler (mekanik ve fiziksel özellikler, yanmazlık özellikleri, kimyasal, elektriksel, hijyenik ve radyoaktif özellikler) bakımından test edilen bazı ürünler, testleri başarıyla tamamlayamamaktadır.
Oyuncaklarda güvenlik önlemleri eksiklikleri konusuna örnek olarak sıklıkla görülenşekildeki oyuncak ürünlerinden bahsedilebilir:
Şeklinde örneklendirebileceğimiz ürünler ve benzer riskleri taşıyanlar; oyuncak güvenliği test aşamalarını olumlu sonuçlarla tamamlayamamaktadır.
Oyuncak güvenliği yönetmeliği şartlarına uygun olarak müşteriye sunulması gözetilmeyen bazı ürünlerden şekildeki gibi bahsedilebilir:
Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konup, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen, “Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik” kapsamında incelenen ‘Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’ için; oyuncak güvenliğine ilişkin Avrupa Birliği standartlarının listesi esas alınarak, TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından hazırlanan uyumlaştırılmış oyuncak güvenliği standartlarını ve referans numaralarını şekildeki gibi inceleyebilirsiniz: