“ROHS Yönetmeliği, elektrik ve elektronik kapsam dahilinde olan eşyaların (EEE) üretiminde çok sayıda kimyasal kullanımının önüne geçerek insan sağlığının korunması için belirli elementleri kısıtlayan ve kurşun, kadmiyum, cıva ve bromür gibi bileşenlerin ürünlerin içerisinde kullanılmasını yasaklayan, usul ve esasları kapsayan bir yönetmeliktir.”
ROHS Yönetmeliği, kimyasal içeriklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması ve ardından insanların güvenli yaşam haklarını korumak için uygulanmış bir yönetmeliktir. ROHS öncesinde çıkmış olan WEE direktifi ile elektrik ve elektronik tüm ürünlerin atıklarının toplanması ve geri kazanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda sayesinde üreticilerin, son kullanma zamanı gelmiş ürünlerin geri dönüşümünden yeni bir ürün tasarımı elde etmesi ve güvenlik ihlali yapmaması hedeflenir.
ROHS Yönetmeliği kapsamında elektrik dahilinde olan birçok ürün yer almaktadır. Bu ürünlerin hepsi CE sertifikası ile güvenliği ve kullanımı onaylanmış ürünler olmakla birlikte piyasa içerisinde yerini alması gerekir. Her ürün belirli bir yönetmeliğe uyuyor ve sorun teşkil etmiyorsa CE sertifikası ile belirtilmesi gerekmektedir. Kapsam dahilindeki ürünler;
Sınır Değerler
Kişi sağlığını bozan her madde çevreye ve çevre sağlığına da zaman içerisinde zarar vermektedir. ROHS yönetmeliği bunun önüne geçmek ve koruma amacı gütmek için belirli sınırlar koymuştur. Her madde için koyulan sınır;
ROHS belgesi almak isteyen üreticiler, ürettikleri ürünleri belirli bilgilerle birlikte laboratuvarlara göndermektedir. Kontrol ve denetleme amacıyla incelenen ürünler herhangi bir olumsuz sonuç oluşturmadığı takdir de ROHS belgesi almaya hak kazanmaktadır. Yönetmelik dahilinde tüm işlemler oldukça detaylı bir şekilde yapılmakta ve raporlamalar ile desteklenmektedir. Onaylanan ürünler ROSH belgesi almaya ve CE sertifikası almaya hak kazanmaktadır.