566848642416728
Avrupa Birliği tarafından yayımlanan Alçak Gerilim Direktifi kapsamında belirtilen standartlara uygun gerilim aralığında çalışan elektronik cihazlar için LVD testi uygulanmaktadır. LVD testleri, bir elektrikli ürünün, Alçak Gerilim Direktifi kapsamında yer alan uyumlaştırılmış standartlar adı altındaki koşulları sağladığını kesinleştirmek üzere yapılan testlerdir.
Konuyla ilgili bilgilendirmelere; ‘LVD Testi nedir? LVD Testi neden yapılır? LVD testi neden gereklidir?’ gibi başlıklar altında, CE Danışmanı tarafından sizler için hazırlanan makaleden ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği ülkelerine pazarlamak istediğiniz ürünlerinize yaptırmanız gereken bazı testler vardır. Bu testler, ürünlerinizin Avrupa ülkelerine girişini sağlamak için anahtar niteliği taşırlar. LVD Testi de AB pazarlarında satılacak ürünlerinizin uygunluğunu ölçen bir testtir. Açılımını ise düşük voltaj direktifi testi olarak ifade edebiliriz. Aslına bakarsanız LVD bir test değil, testler grubudur. Cihazların ölçülecek yönleri arasında yüksek gerilim, kaçak akım, toprak hattı sürekliliği, yanma özelliği gibi pek çok alt özellik yer alır. LVD testi gerektiren ürünler arasında CE işareti bulunması gereken beyaz eşyalar gibi elektronik cihazlar yer almaktadır.
Eğer elektronik cihazlarınızın Avrupa pazarında dolaşım sağlamasını istiyorsanız, bazı uygunluk testlerinden geçmesi gerektiğini öğrendiniz. Peki bu LVD testi nasıl yapılır? LVD testi raporu almak ve uygunluk standartlarının sağlandığını göstermek için konunun uzmanlarından yardım almanız gerekebilir. Bu testler laboratuvar ortamlarında, mühendisler tarafından yapılmaktadır.
Testleri gerçekleştirecek olan uzmanlar öncelikli olarak, LVD testlerinin uygulanacağı elektrikli cihaza ait uygun standartları belirlemek durumundadır. Bu standartlara karar vermek amacıyla, ürünün kullanım amacı ve hizmet edeceği ortamın koşulları incelenir. Belirlenen standarda uygun olarak, elektrikli cihaz üzerine uygulanabilecek olan bütün LVD testleri, ilgili elektronik cihaza sırasıyla uygulanmaktadır.
LVD testi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir husus ise; testlerin gerçekleştirilebilmesi için uygun ortam, standartta yer alan çevresel koşullar dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Yine LVD testi uygulama aşamasına geçmeden önce, cihaza ait şema, frekans ve volt değerleri, kullanım talimatları gibi değerlere hâkim olunmalıdır.
LVD testlerine ait bütün aşamalar tamamlandığında, LVD raporu alabilmeniz için ise, cihazınızın uygulanan testlerin tamamından başarılı olması beklenir. Diğer bir ifadeyle cihazlarınızın LVD testlerinin bir ya da birkaçının başarısız olması durumunda LVD yeterlilik belgesi alması mümkün olmayacaktır.
LVD’nin tek bir özelliği ölçen bir test olmadığını biliyoruz. Bir elektronik cihazın LVD testi sonucunun yeterli sayılabilmesi için aşağıdaki tüm testlerden başarı elde etmesi beklenir. LDV testleri ve bazıları için uygulanma koşulları şekildeki gibidir:
LVD testi uygulama aşamaları; mekanik testlerden, kritik elektriksel testlere; cihaz muayenesinden, doküman hazırlama işlemlerine değin uzanan komplike ve bir hayli zorlu sistemlerden meydana gelmektedir. Yapılan testler sırasında meydana gelebilecek fiziksel kazaların yanı sıra, etiketleme sırasında yanlış basım yapılması veya toprak kablosunun olması gereken renklerden farklı renkte oluşu bile LVD testi sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar arasındadır.
LVD testi sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara, test için oluşturulan deneyler üzerinden örnek vermemiz gerekirse;
Örneklerini belirttiğimiz ve daha da belirtebileceğimiz bu gibi olumsuzluklardan korunmak adına, henüz ürünün Ar-Ge çalışmaları aşamasındayken, ürüne ait standartları öğrenip buna göre işlem yapmak; mantıklı bir ilk adım olacaktır. İkinci olarak ise, LVD testi yapan firmalar arasından çalışmayı dilediğiniz firmanın; alanında uzman bilirkişilerden oluşması ve tecrübeye dayalı yetkinliklere sahip olması yararınıza olacaktır. Bu bağlamda CE Danışmanı, sizler için kaliteli ve güvenli hizmet sağlayabilecek önde gelen firmadır.
Alçak Gerilim Yönetmeliği çerçevesinde 50-1000 Volt aralığında alternatif akımla veya 75-1500 Volt aralığında doğru akımla çalışan cihazların, insanların kullanımı sırasında herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmayacağını tasdiklemek için, LVD testleri yaptırmak gerekmektedir.
Pek çok testin bir araya gelerek oluşturduğu ve LVD testi neden gereklidir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap şu olabilir: Cihazlarınızın CE belgesi almasını sağlamak. Evet, cihazlarınızın alt aksamlarının tamamı CE Belgesine sahip olsa bile, ürünün tamamının CE Belgesi alması için gerekli uygunluk şartlarını sağlaması gerekir ve bu uygunluk şartlarını LVD Testleri ile değerlendirebiliriz. Ek olarak LVD testi raporu verilirken testin açık bir şekilde gerçekleştirildiğine ve önceden belirtilmiş yönergelere uygun olmasına dikkat etmek de oldukça büyük önem arz eder.
Üretici firmaların, elektrikli ürünlerini LVD güvenlik testlerinden geçirmeleri ve çıkan sonuçlarla oluşturulan LVD test raporu örneğini, ürüne ait teknik dosyaların arasında bulundurmaları gereklidir. Alçak Gerilim Direktifleri kapsamında incelenen bir cihaz, CE işaretine sahip olsa bile, teknik dosyalarında LVD test raporu bulunmadığı sürece, ilgili CE işaretlemesinin herhangi bir yasal niteliğe sahip olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
LVD test raporuna sahip olan imalatçı firmalar bu sayede, Bilim-Teknoloji ve Sanayi Bakanlığına bağlı olarak gerçekleştirilen piyasa gözetim işlemleri sırasında, herhangi bir cezai durum veya yaptırımla karşı karşıya kalmamaktadırlar.
Sizler de LVD Testi hakkında bilgi almak, LVD testi yaptırmak ve LVD Testi fiyatları ile ilgili sorularınıza cevap bulmak istiyorsanız CE Danışmanı internet sitesi üzerinden bizlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
LVD Testi Gerektiren Cihazlar
LVD testleri; elektrik sektöründe piyasaya sürülen ürünlerin, sağlık ve güvenlik gereksinimleri bakımından Avrupa genelinde eşit standartlara sahip olmasını sağlamak için yapılmaktadır. Bu bağlamda, LVD testi gerektiren cihazlar şekildeki gibi belirtilebilir:
LVD testleri; elektrikli cihazların doğru ve güvenli çalıştığını onaylamak üzere yapılan birtakım testlerdir. Bir elektrikli cihazın LVD testlerini tamamlamasının ardından, yetkilendirilmiş kurumun bilirkişileri tarafından hazırlanması gereken LVD test raporu bulunmaktadır.
LVD test raporu; uygulanan LVD testlerine ait sonuçların ayrıntılı olarak açıklandığı rapordur. Bu rapor sonucunda, LVD testlerinin tümünü başarılı olarak tamamladığı tespit edilen elektrikli cihaz, CE işaretini almaya hak kazanır. Ancak raporun onaylanabilmesi için, güncel yönergelere uygun şekilde işlem uygulandığının ve CE sertifikası standartlarının özenle takip edildiğinin kanıtlanması gerekir.
Teknik dosyanın yapıtaşı olan LVD test raporunun, olumlu sonuçlanması durumunda elde edilen CE işaretleme hakkı, üründe veya standartlarda herhangi bir değişik olmaması şartıyla, 10 yıl boyunca geçerliliğini sürdürmektedir.
Belirli gerilim sınırları çerçevesinde kullanılmak üzere tasarlanmış, Alçak Gerilim Yönetmeliği kapsamında incelenebilen bazı elektrikli teçhizatlar için LVD Test standartları şekildeki gibidir:
LVD Test Cihazı
Alçak Gerilim Direktifleri kapsamında uygulanacak olan LVD testlerinin pek çok aşamadan oluştuğu bilinmektedir. LVD ölçüm cihazları; bazı testlere özel olarak üretilenlerin yanı sıra, tek bir cihaz ile tüm testlerin gerçekleştirilebildiği, ileri seviye teknolojik cihazlardır.
LVD test cihazı ile gerçekleştirilen ölçümler, eski yöntemlerle karşılaştırıldığında, daha güvenli ve daha hızlı sonuç elde edilmesiyle öne çıkmaktadır.
LVD testlerinin sonucunda elde edilen rapor, akredite edilmiş kurumlar tarafından profesyonelce hazırlanmaktadır. Bu bağlamda, LVD test raporu örneği oluşturmak etik olmayacaktır. Genel olarak, LVD test raporu içeriğinin; testleri gerçekleştiren yetkiliye, elektrikli cihazı üreten firmaya ve ilgili elektrikli cihazın testler sonucunda açığa çıkan verilerine ait soruların yanıtlanmasından oluştuğu bilinmektedir.
Avrupa Birliği tarafından, 1973 yılında yayımlanan Alçak Gerilim Direktifi kararnamesi ile; belirli gerilim sınırları için tasarlanmış elektriksel ekipmanların güvenlik gereçleri açıklanmaktadır. Bu yönetmeliğin amacı, ilgili elektrikli cihazın, emniyet gereklerini ve uygunluk değerlendirme prosedürlerini sağladığını beyan etmektir.
Alçak Gerilim Yönetmeliği kapsamında değerlendirilen elektrikli cihazlardan beklenen güvenlik gereksinimleri, şekildeki gibi açıklanabilir:
Alçak Gerilim Yönetmeliği Kapsamında Hazırlanan Teknik Dosya
CE işareti kazandırılmak istenen elektrikli cihazın, Alçak Gerilim Yönetmeliği kapsamında belirtilen şartlara uygunluğunun kanıtlanması üzere, imalatçı firma tarafından bir teknik dosya hazırlanmaktadır.
LVD kapsamındaki teknik dosya, temel bağlamda şekildeki belgeleri içermek durumundadır:
Alçak Gerilim Yönetmeliği Kapsamında Hazırlanan AB Uygunluk Beyanı
Elektrikli cihazlar üzerinde CE işaretini edinmek için hazırlanan teknik dosyaya ek olarak, bir de ilgili Bakanlığa sunulmak üzere, elektrikli ekipmanın ne için hazırlandığını tanımlayan AB Uygunluk Beyanı, imalatçı firma tarafından oluşturulmaktadır.
AB Uygunluk Beyanı içeriğinde temel bağlamda, şekildeki açıklamalar yapılmak durumundadır:
Bazı elektrikli cihazlar, Alçak Gerilim Direktifleri uyumlaştırılmış standartları kapsamında bahsedilen sayısal verilere uygun olarak üretilse de, çeşitli sebeplerle LCD testleri kapsamında incelenmesi gereken cihazlar kapsamına girmemektedirler. Bu cihazlardan şekildeki gibi bahsetmek mümkündür: