CE Danışmanı, REACH Yönetmeliği kapsamında danışmanlık hizmeti vermektedir. CE Danışmanı güvenli, etkin ve profesyonel hizmet sunmaktadır. Bu makalede sizlere REACH yani Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik, kayıt ve izin süreçleriyle ilgili detaylı bilgi vereceğiz.
Reach açılımı nedir, Reach beyanı nedir, Reach mevzuatı nedir, Reach belgesini kimler alabilir, Reach ne işe yarar, Reach kapsamı nedir, Reach süreci nasıldır, Reach kayıt numarası nedir, Reach kaydı nedir, Reach kayıt numarası nedir, Reach standardı nedir, Reach nasıl ölçülür, KKDİK nedir, KKDİK Yönetmeliği nedir, KKDİK kimleri kapsıyor, KKDİK zorunlu mu, KKDİK kaydı nedir gibi tüm sorularınızın yanıtını bu makalede bulacaksınız.
REACH, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) anlamına gelen Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals ifadesinin harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.
REACH, Avrupa Birliği’ndeki kimya endüstrisinin rekabet gücünü artırırken, kimyasalların oluşturabileceği risklerden insan sağlığını ve çevreyi korumak amaçlı kabul edilen 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girmiş Avrupa Birliği yönetmeliğidir.
REACH – KKDİK “Kendi halinde, karışımı içinde ya da eşya içindeki” kimyasal maddeleri “yıllık 1 ton ve üzerinde” imal eden, ithal eden ve eşya içinde kullananlara yönelik yönetmeliktir. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik, 23.06.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmeliğin amacı, insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmak üzere kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) üzerinden kayıt işlemleri, kayıt çerçevesinde değerlendirme ve rapor ölçütleri; bir kısım maddeler için izin veya kayıt kısıtlama ile ilgili idari ve teknik düzenlemeler yer almaktadır.
KKDİK Hakkında Yönetmeliğine göre, kayıt yapılmadığı takdirde kimyasallar imal veya ithal edilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecektir. Endüstriyel üretimlerde kısıtlı kullanımlara riayet edilmediği takdirde karışım, ürün veya eşyalar imal veya ithal edilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecektir. Bazı maddeler için izin alınmadığı takdirde bu maddeler üretimde kullanılamayacak, ithal edilemeyecek ve piyasaya sunulamayacaktır.
Genel anlamda yıllık bir ton üzerindeki kendi halinde madde (element veya bileşikleri), karışım içinde madde (müstahzar, solüsyon, preparatlar ya da mixture), alaşımların içeriğindeki elementler (metaller gibi), polimer (monomer bazında), eşya içindeki maddeler kayıt ettirilmelidir.
Yönetmeliğin kapsamı dışında kalan madde ve karışımlar şunlardır:
Kayıt tedarik zinciri içerisindeki ana aktörler tarafından gerçekleştirilir. Bunlar;
1)Aşağıdaki bilgileri içeren teknik dosya:
2)Kimyasal güvenlik raporu,
3)Kayıt işlemi amaçlı olarak özetlenmiş olan tam çalışma raporunun meşru mülkiyetine ya da bu rapora atıfta bulunma iznine sahip olur.
Kaydettiren başına yıllık 10 ton ve üzeri miktarlarda kayda tabi olan tüm maddeler için bir kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapılır ve bir kimyasal güvenlik raporu hazırlanır. Kimyasal güvenlik raporu, kendi halinde, karışım içinde ya da eşya içinde her madde veya madde grubu için hazırlanan kimyasal güvenlik değerlendirmesini içerir.
Bir maddenin kimyasal güvenlik değerlendirmesi aşağıdaki basamakları içerir:
Kimyasal güvenlik raporunun aşağıdaki nihai kullanımlar nedeniyle insan sağlığına karşı ortaya çıkan risklerin ele alınmasını içermesi gerekmez:
Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği kapsamında gıdalarla temas eden materyallerde,
Kozmetik Yönetmeliği kapsamındaki kozmetik ürünler.
Ortak kayıt, her bir madde için tek bir kayıt dosyası sunulması anlamına gelir. Bunun için bir lider firmanın bunu üstlenmesi gerekir. Böylece hem insan kaynağı açısında, hem de maddi açıdan tasarruf sağlanmış olur.
İzin başvuruları Bakanlığın internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla Bakanlığa yapılır.
İzin başvurularını maddenin imalatçıları, ithalatçıları ve/veya alt kullanıcıları yapar. Başvurular bir ya da birkaç kişi tarafından yapılabilir.
Bir veya birkaç maddenin bir veya birkaç kullanımı için izin başvurusu yapılabilir. Başvurular, izin başvurusunda bulunan kişinin kendi kullanımları ve/veya maddeyi piyasaya arz ederken hedefledikleri kullanımlar için yapılabilir.
İznin verilmesi için yapılan bir başvuruda, aşağıdaki hususlar yer alır:
Başvuruda aşağıdaki hususlar da yer alabilir:
Sosyo-ekonomik analiz,
Aşağıdaki hususlardan biri sebebiyle insan sağlığına ve çevreye risk oluşmasını göz önünde bulundurmamanın gerekçeleri:
Kullanımına izin verilmiş düzende kullanılan maddenin emisyonları ya da ilgili mevzuatta atıfta bulunulan ön düzenleme şartının tabi olduğu noktasal kaynaktan madde boşalımı.
Bakanlık, başvurunun alındığı tarihten itibaren on ay içinde risk değerlendirmesi ve sosyo-ekonomik analizi yaparak görüşlerini bildirir.
Görüşlerde risk değerlendirme ve sosyo-ekonomik analiz yer alır.
Başvuran, görüşleri aldıktan sonra 60 gün içinde, Bakanlığa yazılı olarak görüş bildirebilir. İzin başvurusunda bulunan 60 gün içerisinde Bakanlığa görüş sunmadığı takdirde, Bakanlık görüşü kesinleşir. Bakanlık, izin başvurusunda bulunanın yazılı görüşünü 60 günlük süre içinde almasını takiben 60 gün içinde nihai görüşünü oluşturur.
Bakanlık, nihai görüşünün oluşturulduğu tarihten itibaren 90 gün içinde iznin verilmesi veya reddedilmesi ile ilgili kararını izin başvurusunda bulunana bildirir.
Aşağıdaki durumlarda, bir maddenin ya da karışımın tedarikçisi, kimyasal değerlendirme uzmanı tarafından hazırlanmış bir güvenlik bilgi formunu temin eder:
Belirli bir madde için kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapması gereken herhangi bir aktör, güvenlik bilgi formundaki bilgilerin bu değerlendirmedeki bilgiler ile tutarlılık içerisinde olmasını sağlar.
Güvenlik bilgi formu Türkçe olarak temin edilir.
Güvenlik bilgi formuna tarih atılır ve formda aşağıdaki başlıklar bulunur:
Güvenlik bilgi formu ücretsiz, yazılı olarak ya da elektronik ortamda temin edilir.
Güncellenen güvenlik bilgi formu, önceki 12 ay içerisinde maddenin tedarik edildiği tüm eski alıcılara yazılı veya elektronik ortamda ücretsiz olarak iletilir. Kaydın ardından yapılan herhangi bir güncelleme kayıt numarasını da içerir.
Madde ve karışımlarla ilgili güvenlik bilgi formları Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca sınıflandırmayı içerir.
Firma envanterinde bulunan tüm kimyasalları inceleyerek hangilerinin kapsamda olduğu belirlenebilir. Firma bünyesinde belirlenen kimyasallara göre kendilerinin ve iş ortaklarının (müşteri, dağıtıcı, tedarikçi) tedarik zincirindeki rolü ve yükümlükleri tespit edilmelidir. Buna göre veri iletimi için çalışmalara başlanabilir. Ortak kayıt ve veri paylaşımı için aynı işi yapan diğer firmalarla görüşülebilir. İş stratejileri KKDİK çerçevesinde yeniden analiz edilip planlanabilir.
Kimyasallar kozmetikten, tarım ilaçlarına, ilaç sanayinden gıdaya kadar neredeyse her alanda kullanılmaktadır. KKDİK Yönetmeliğinin amacı insan sağlığı ve çevreyi bu kimyasalların olumsuz etkilerinden korumaktır.
KKDİK Avrupa’daki REACH Tüzüğü baz alınarak hazırlanmış çok kapsamlı bir yönetmeliktir.
KKDİK’te madde imalatçısı ve ithalatçı yükümlüyken karışım formülatörü konumuna göre değerlendirilir.
Kayıt, imal veya ithal edilen maddelerde 1 ton ve üzerini kapsar. Yıllık imalat 1 tonun altındaysa kayıt yükümlülüğü bulunmaz. Değerlendirme Bakanlık tarafından yapılır. Bakanlık test tekliflerini, kayıt dosyalarını ve maddeyi değerlendirir. İmalatçı, ithalatçı, alt kullanıcı yalnızca Bakanlıktan izin aldığı takdirde ürünü piyasaya arz edebilir.
Ön kayıt Bakanlığın Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla yapılır.
REACH Yönetmeliği, kimyasal madde kullanımının doğru bir biçimde yapılmasını sağlar. Genel olarak bakıldığında, yönetmelik çevre ve insan sağlığını korumak amacıyla AB standartları doğrultusunda uygulanmaktadır. Yalnızca bir ülke içerisindeki değil, ülkeler arasındaki ticaret esnasında da uygulanan belirli kapsam ve koşullar REACH’te yer almaktadır.
REACH Yönetmeliği Kapsamı
Avrupa pazarı içerisinde üretimi yapılan ve başka ülkelerden yıl içerisinde giren 1 ton ya da daha fazla miktardaki maddeler için uygulanmaktadır. Karışım, saf madde ve eşya içerisinde yer alan tüm maddelere yönelik bir standarttır. Tüm ürünler için belgelendirme gereklidir. Bazı maddeler özel bir kapsam olarak dışarıda bırakılmıştır. Bu maddeler:
Bazı maddeler, REACH Yönetmeliği kapsamının dışında bırakılsa da özel yasalarla düzenlenmektedir. Bu maddeler ise:
Hemen Arayın +90 850 302 24 13