CE Danışmanı, Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği kapsamında CE işareti almanıza yardım eder. CE Danışmanı CE Belgesi ve Sertifikası alımında güvenli, etkin ve profesyonel hizmet sunmaktadır. Bu makalede sizlere Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmeliği ve yönetmelikteki CE işareti belgelendirme süreçleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği nedir, Gar sertifikası nedir, gaz yakan cihaz nedir, gaz yakan cihazlar nelerdir, gaz yakan cihazlar nasıl tanımlanır, gaz yakan cihazlar CE sertifikası nedir, gaz yakan cihazlar CE belgesi ne işe yarar, Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliğinde CE işareti nasıl tanımlanır; gaz yakan cihaz üretiminde nelere dikkat edilmelidir, gaz yakan cihazlar AB uygunluk beyanı nedir, CE işaretinin genel ilkeleri nelerdir gibi tüm sorularınızın yanıtını bu makalede bulacaksınız.
Gaz yakan cihazlar, yemek pişirme, ısınma, sıcak su, soğutma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta kullandığımız en yaygın cihazladır. Bu cihazların güvenli bir şekilde üretilmesi ve kullanıma sunulması hayati önem taşır.
2016/426/AB Gaz Yakan Cihazlar Regülasyonu (GAR) doğrultusunda hazırlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik 05.05.2018 tarihinde 30412 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmeliğin amacı, gaz yakan cihazların ve donanımların insan, evcil hayvan ve eşya güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya arz edilmesini ve hizmete alınmasını sağlamaktır.
Yönetmelik kapsamındaki cihaz ve donanımlar şöyle sıralanabilir:
1.Gaz yakıtlı ev tipi
Ocaklar,
Fırınlar,
Tam boy fırınlar,
2.Gaz Yakıtlı Profesyonel Mutfak Ekipmanları
Kuzine,
Yer ocağı,
Pleyt ızgara,
Benmari,
Konveksiyonel fırınlar,
Pasta-börek fırınları,
Kaynatma tencereleri,
Devrilir tavalar,
Lavataşlı ızgaralar,
Döner ocakları vb.
3.Yoğuşmalı kombiler,
4.Yoğuşmalı gaz yakıtlı duvar tipi ve yer tipi sıcak su kazanları,
5.Şofbenler,
6.Fan üflemeli gaz brülörleri,
7.Gazla çalışan hava ısıtıcıları,
8.Müstakil, gazla çalışan ısıtıcılar,
9.Dedantörler,
10.Emniyet ventilli gaz muslukları ve vanaları,
11.Gaz yakıtlı ısıtma ve pişirme cihazlarını kumanda ve kontrol tertibatları,
12.Kamp ocakları,
13.Gaz yakıtlı mangallar, barbeküler gibi gaz yakıtlı ürünler.
Yönetmeliğin kapsamı dışında bulunan alanlar şunlardır:
Yönetmeliğe göre aşağıdaki durumların sağlanması koşuluyla cihazın “normal olarak kullanıldığı” kabul edilir:
Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmeliğe göre imalatçının yükümlülükleri şunlardır:
İmalatçı, piyasaya arz ettiği cihazların, donanımların ya da kendi amaçları için kullandığı cihazların temel gereklere uygun şekilde tasarlanmasını ve imal edilmesini sağlar.
Teknik dosyayı hazırlar ve uygunluk değerlendirmesi yöntemini uygular veya uygulatır. Bir cihazın veya donanımın ilgili gereklere uygunluğunun bu yönteme göre kanıtlanması halinde, imalatçı bir AB uygunluk beyanı hazırlar ve CE işaretini iliştirir.
Teknik dosyayı ve AB uygunluk beyanını cihazın veya donanımın piyasaya arz edilmesinden itibaren on yıl süreyle saklar.
İmalatçı, seri üretimin Yönetmeliğe uygun olarak devam etmesi için prosedürlerin uygulanmasını sağlar. İmalatçı, cihazın taşıdığı risklere yönelik kullanıcıların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla piyasada bulunan cihazlardan numune alarak test eder.
Cihazların ve donanımların tip, parti veya seri numarası ya da ürünü tanımlamaya yarayan diğer bilgileri ve ibareleri taşımasını sağlar.
İmalatçı, cihazın ve donanımın üzerinde veya mümkün olmadığı durumlarda ambalajı üzerinde veya cihazla birlikte verilen belgede, kendi adını, tescilli ticari unvanını veya tescilli ticari markasını ve iletişime geçilebilecek posta adresini belirtir.
Talimatlar ve güvenlik bilgilerinin Türkçe olarak cihazla birlikte bulunmasını sağlar.
İmalatçı, bir cihaz ya da donanımın Yönetmeliğe uygun olmadığı durumlarda cihaz ya da donanımı uygun hale getirmek amacıyla gerektiğinde piyasadan çeker veya geri çağırır.
Cihazlardan ya da donanımlardan doğan riskleri ortadan kaldırmak için alınan herhangi bir önlem konusunda Bakanlıkla ya da üye ülke yetkili makamlarıyla işbirliği yapar.
İmalatçı, yazılı bir görevlendirme ile bir yetkili temsilci atayabilir. Yetkili temsilci, AB uygunluk beyanı ve teknik dosyayı, cihazın ya da donanımın piyasaya arz edilmesinden itibaren on yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.
Cihazın ya da donanımın uygunluğunun kanıtlanması için gerekli tüm bilgi ve belgeleri Bakanlığa ya da üye ülke yetkili makamlarına sunmalıdır.
Talep edilmesi halinde, cihaz ya da donanımların taşıdığı riskleri ortadan kaldırmak için alınan her türlü önlem konusunda Bakanlıkla ya da üye ülke yetkilileriyle işbirliği yapmalıdır.
İthalatçı sadece bu Yönetmelik hükümlerine uygun cihazları ya da donanımları piyasaya arz eder.
İthalatçı, cihazı ve donanımı piyasaya arz etmeden önce uygunluk değerlendirme işleminin imalatçı tarafından yerine getirildiğini teyit eder.
İmalatçı tarafından teknik dosyanın hazırlandığını, cihazın CE işaretini taşıdığını, talimat ve emniyet bilgilerinin ürünle birlikte sunulduğunu garanti eder.
İthalatçı, Yönetmeliğe uygun hale getirilene kadar cihazı ya da donanımı piyasaya arz edemez. Gerekirse imalatçıyı ve Bakanlığı bilgilendirir.
İthalatçı, cihaz üzerinde veya mümkün olmadığında ambalaj üzerinde veya cihazla birlikte bulunan belgede, adını, tescilli ticari unvanını veya tescilli ticari markasını ve iletişime geçilebilecek posta adresini belirtir.
Talimatların ve emniyet bilgilerinin cihazla birlikte Türkçe olarak bulunmasını sağlar.
İthalatçı, cihaz veya donanımın kendi sorumluluğu altındayken depolama ve nakliye şartlarının temel gereklere uygunluğunu tehlikeye sokmamasını sağlar.
Bir cihazın sahip olduğu risklerle ilgili olarak gerekli görüldüğünde, cihazlardan numune alarak test eder. Sonuçları paylaşır.
Piyasaya arz edilmiş olan bir cihaz ya da donanımın, Yönetmeliğe uygun olmadığını düşündüğü durumlarda ithalatçı, cihaz ya da donanımı uygun hale getirmek amacıyla piyasadan çeker veya geri çağırır.
İthalatçı, AB uygunluk beyanının bir kopyasını cihaz ya da donanımın piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle muhafaza eder.
İthalatçı, Bakanlığın ya da üye ülke yetkili makamlarının gerekçeli talebi doğrultusunda, cihaz ya da donanımın uygunluğunu gösteren tüm bilgi ve belgeleri sunar.
Dağıtıcı, bir cihazı ya da donanımı piyasada bulundururken Yönetmeliğin gerekleri doğrultusunda hareket eder.
Dağıtıcı, cihazı ve donanımı piyasada bulundurmadan önce, cihazın CE işaretini taşıdığını, talimat ve emniyet bilgilerinin Türkçe olarak cihazla birlikte bulunduğunu doğrular.
Cihaz ya da donanımın temel gereklere uygun olmadığını düşündüğü durumlarda, uygun hale getirilene kadar bu cihazı ya da donanımı piyasada bulunduramaz.
Cihaz ya da donanımın kendi sorumluluğu altındayken depolama ve nakliye şartlarının temel gereklere uygunluğunu sağlar.
Piyasada bulundurduğu bir cihaz ya da donanımın, Yönetmeliğe uygun olmadığını düşündüğü durumlarda dağıtıcı, ilgili cihazı ya da donanımı uygun hale getirmek amacıyla gerektiğinde piyasadan çekmek veya geri çağırmak gibi gerekli düzeltici tedbirlerin alındığından emin olur.
Bakanlığın ya da üye ülke yetkili makamlarının gerekçeli talebi doğrultusunda, tüm bilgi ve belgeleri sunar.
İmalatçı, bir cihaz veya donanımı piyasaya arz etmeden önce uygunluk değerlendirme işlemini yapar.
Seri üretim cihazların ve donanımların Yönetmelik gereklerine uygunluğu, AB tip incelemesi (Modül B-üretim tipi) ile imalatçının seçeceği aşağıdaki modüllerden birisiyle birlikte değerlendirilir:
Cihazın veya donanımın tek bir adet olarak veya az sayıda üretilmiş olması durumunda imalatçı birim doğrulamasına bağlı uygunluğu (Modül G) seçebilir.
AB uygunluk beyanı, temel gereklerin yerine getirildiğini belirtir. AB uygunluk beyanı modüllerde belirtilen unsurları kapsar ve sürekli güncellenir. Başka dillerde düzenlendiği durumlarda, AB uygunluk beyanına Türkçe tercümesi de eklenir.
Üretimi tamamlanmış cihazların uygulanabilir temel gereklere uygunluğunu kolaylaştırmak için, donanımın AB uygunluk beyanı, donanımın özelliklerini belirtir. AB uygunluk beyanı, donanımın cihaza nasıl yerleştirileceği ya da monte edileceğine dair talimatları içerir.
İmalatçı, AB uygunluk beyanı düzenleyerek cihaz ya da donanımın Yönetmeliğin gereklerine uygunluğuna ilişkin sorumluluğu üstlenmiş sayılır. Donanımla birlikte AB uygunluk beyanının bir kopyası sunulur.
“CE” işareti, CE İşareti Yönetmeliğine uygun olarak iliştirilir. CE işareti görülebilir, okunaklı ve silinemez bir biçimde cihaza ve donanıma veya bunların bilgi levhasına iliştirilir. Eğer bu mümkün değilse ambalaja ve cihaz veya donanıma eşlik eden belgelere iliştirilir. CE işareti cihaz ya da donanımın piyasaya sunulmasından önce iliştirilir.
CE işaretini, onaylanmış kuruluşun kimlik kayıt numarası ve CE işaretinin iliştirildiği yılın son iki basamağı izler. Onaylanmış kuruluşun kimlik kayıt numarası kuruluşun kendisi veya talimatı ile imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından iliştirilir. Bunları özel bir riski veya kullanımı gösteren başka bir işaret takip edebilir.
Bakanlık, CE işaretini düzenleyen mevzuatın doğru şekilde uygulanmasını sağlar ve uygunsuz kullanımı halinde gerekli tedbirleri alır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına onaylanmış kuruluş olabilmek amacıyla başvuran uygunluk değerlendirme kuruluşu, ulusal mevzuata uygun bir şekilde kurulur ve tüzel kişiliği haiz olur.
Uygunluk değerlendirme kuruluşu, hizmeti sunacağı işletme, cihaz ve donanım ile herhangi bir bağı olmayan bağımsız ve üçüncü taraf kuruluş niteliğinde olmalıdır. Herhangi bir menfaat gözetmediğini ve bağımsız hizmet verdiğini kanıtladığı sürece onaylanmış kuruluş olarak değerlendirilebilir.
Uygunluk değerlendirme kuruluşunun uymakla yükümlü olduğu durumlar şunlardır:
Üst düzey yönetimi ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekle sorumlu personel, değerlendirdikleri cihaz ya da donanımın tasarımcısı, imalatçısı, tedarikçisi, yüklenicisi, alıcısı, sahibi, kullanıcısı, muhafaza edicisi ya da bu kişilerin temsilcisi olamaz.
Üst düzey yönetimi ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekle sorumlu personeli, cihazların ya da donanımların tasarımı, imalatı, yapımı, pazarlaması, yüklenmesi, kullanılması ya da muhafaza edilmesi konularında doğrudan yer alamaz ve bu faaliyetlerle uğraşan kişileri temsil edemez.
Uygunluk değerlendirme kuruluşları, şube, temsilcilik ve yüklenicilerin faaliyetlerinin uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin gizliliğini veya tarafsızlığını etkilememesini sağlar.
Uygunluk değerlendirme kuruluşları ve onun personeli, yüksek seviyede gerekli teknik yeterliliğe ve mesleki donanıma sahip olacak şekilde uygunluk değerlendirme faaliyetini yürütür.
Uygunluk değerlendirme kuruluşu, bu faaliyetleri yerine getirebilecek yeterliliğe sahip olmalıdır.
Teknik ve idari görevleri uygun bir şekilde yerine getirecek gerekli imkanlara sahip olmalı ve tüm gerekli ekipman ve tesislerden yararlanma imkanı bulunmalıdır.
Uygunluk değerlendirme görevlerinin yürütülmesinden sorumlu personel, yönetmelikte belirtilen hususlara sahip olmalıdır.
Uygunluk değerlendirme kuruluşunun üst düzey yönetiminin ve uygunluk değerlendirme işlemini yürütmekten sorumlu personelinin tarafsızlığı güvence altına alınır.
Sorumluluğun ulusal mevzuata göre kamu tarafından üstlenilmediği veya Bakanlığın uygunluk değerlendirme işlemi için doğrudan sorumluluğa sahip olmadığı sürece, mesleki sorumluluk sigortasını yaptırmak zorundadır.
Uygunluk değerlendirme kuruluşunun personeli görevlerini yürütürken elde edilen tüm bilginin mesleki gizliliğini sağlar. Mülkiyet hakları korunur.
Uygunluk değerlendirme kuruluşu, Onaylanmış Kuruluşlar Koordinasyon Grubunun faaliyetlerine iştirak eder.