CE Danışmanı, Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği kapsamında CE işareti almanıza yardım eder. Bu makalede sizlere Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği nedir, basınçlı ekipmanlar nelerdir, Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde CE işareti nasıl tanımlanır, basınçlı ekipman imalatçılarının yükümlülükleri nelerdir, basınçlı ekipman üretiminde nelere dikkat edilmelidir, basınçlı ekipman sınıflandırılması nasıl yapılır, basınçlı ekipman üretiminde Avrupa onayı nasıl alınır, AB uygunluk beyanı nasıl alınır, CE işaretinin genel ilkeleri nelerdir gibi sorularınızın yanıtını bu makalede bulacaksınız.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkarılan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 3 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, tesis içerisinde ya da tesis dışında bulunan ve maksimum PS basıncı 0,5 bar değerinden büyük olan basınçlı ekipmanları kapsar.
Yönetmelik, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bardan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarımı, imalatı ve uygunluk değerlendirme işlemlerini kapsar.
Basınçlı ekipman kapsamına kaplar, borular, emniyet ve basınç aksesuarları, uygulaması varsa basınçlı ekipmanın basınç içeren kısımlarına bağlı flanş, nozul, kaplin, destekler, kaldırma kulpları ve benzer elemanlar girer.
Basınçlı aksesuarlar ise işlevsel fonksiyona ve basınç taşıyıcı hazneye sahip cihazlardır.
CE İşareti Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği’nde şu şekilde tanımlanır: İmalatçı tarafından iliştirilen ve basınçlı ekipman ve donanımların CE işaretinin konulmasını öngören teknik mevzuatın ilgili kurallarına uygun olduğunu gösteren işarettir.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde ulusal akreditasyon kurumu TÜRKAK olarak belirlenmiştir.
Kalibrasyon, test belgelendirme ve muayene dahil olmak üzere uygunluk değerlendirme faaliyetleri “uygunluk değerlendirme kuruluşu” olarak tanımlanmıştır.
Yönetmeliğe göre, iktisadi kuruluşların yükümlülükleri şunlardır:
Basınçlı ekipman ve donanımların piyasaya arz edilmesi ya da kullanılması durumunda bunların güvenlik şartlarına uygun olarak tasarlandığını ve imal edildiğini temin etmelidir.
İmalatçılar basınçlı ekipman ve donanımlar için belirlenen teknik dosyayı hazırlamalı, AB uygunluk beyanı düzenlemeli ve CE işaretini iliştirmelidir.
İmalatçılar uygunluk beyanını ve teknik dosyayı 10 yıl boyunca saklamalıdır.
Yetkili temsilcilerin AB uygunluk belgesi ve teknik dosyayı Bakanlığa sunulmak üzere 10 yıl boyunca saklaması gerekir. Bir talep gelmesi halinde tüm bilgi ve belgeler sunulmalıdır. Talepte bulunulması halinde, yetkili kuruluş ile işbirliği yapılmalıdır.
Bu sınıflandırma amacıyla akışkanlar iki gruba ayrılır: Fiziksel veya sağlık konusunda tehlike sınıflarına göre TEHLİKELİ olarak sınıflandırılan basınçlı ekipmanda bulunan maddeler ve karışımlar Grup 1 olarak tanımlanır.
Basınçlı ekipman, sınıflandırıldığı kategori için belirlenenler arasında imalatçı tarafından seçilebilecek uygunluk değerlendirme prosedürlerinden birine tabi tutulur.
Onaylanmış kuruluş, üretimin ilk yılında en az iki denetim gerçekleştirir.
Uygunluk değerlendirme prosedürleri ile ilgili kayıt ve yazışmalar Türkçe veya prosedürleri yerine getirmekle sorumlu kuruluş tarafından kabul edilen bir dilde düzenlenir.
Avrupa onayı, onaylanmış kuruluşların biri tarafından bir veya birden fazla imalatçının talebi üzerine düzenlenir. Üye ülke veya komisyon 3 ay içinde gerekçelerini bildirerek düşüncelerini sunabilir. Onaylanmış kuruluş, bildirilen düşünceleri dikkate alarak malzemeler için Avrupa onayını verebilir.
Uygunlukları bir kullanıcı denetimi tarafından değerlendirilmiş olan basınçlı ekipman ve donanımlar CE işareti taşımaz.
Basınçlı ekipman veya donanımın AB uygunluk beyanı gerektiren birden fazla teknik düzenlemeye tabi olduğu durumlarda, bu teknik düzenlemelerin tümüne ilişkin olarak yalnızca bir AB uygunluk beyanı hazırlanır. Beyan metni, yayımlama referansları da dahil olmak üzere ilgili mevzuatın tanımını içerir.
Basınçlı ekipman veya donanımın piyasaya arzından önce CE işareti iliştirilir. CE işaretini basınçlı ekipman veya donanımın imalat denetimi aşamasında bulunan onaylanmış kuruluşun kimlik numarası takip eder. Onaylanmış kuruluşun kimlik numarası, kuruluşun kendisi tarafından veya verdiği talimatlar doğrultusunda imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından iliştirilir.
PS x V çarpımı 50 bar x litreyi aşan kaplarda CE İşareti Yönetmeliğinde belirtilen CE işareti olmalıdır ve CE işaretinin yılının son iki basamağı yazılır.
Basınçlı ekipman mantıklı öngörülebilir şartlarda veya imalatçının kullanım talimatlarına uygun bir şekilde hizmete sokulduğunda emniyetini sağlayacak şekilde tasarımlanmalı, imal ve kontrol edilip kurulmalıdır.
İmalatçı en uygun çözümü seçerken şu şartları uygulamalıdır:
Basınçlı ekipman üretildikten sonra son değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Bu değerlendirme son muayene, dayanıklılık testi ve emniyet cihazlarının muayenesini kapsar.
İlgili yönetmeliğe göre işaret ve etiketleme sırasında CE uygunluk işaretine ek olarak tüm basınçlı ekipmanlar için imalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcinin adı, adresi ve kimlik bilgileri; üretim yılı; basınçlı ekipmanın tipi, seri numarası; gerekli izin verilebilen sınırları da bulunmalıdır.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, tesisler içerisinde kullanılan her parçanın, makinenin ya da kullanılan giyim ekipmanlarının belirli kriterlerde olmasını gözeten bir yönetmeliktir. Genel olarak kapsamı işçinin ve iş yerinin güvenliğini sağlamak amacıyla gözetilen usul ve esaslardan oluşmaktadır. Alaşımsız çelik ya da alaşımsız alüminyumdan ya da yaşlandıkça sertleşme göstermeyen alüminyum alaşımdan yapılmış, basınç altında kabın direncine karşı gösteren parça ve donanımları kapsamaktadır.
Tesis ya da iş yeri içerisinde yer alan dışa doğru bombeleşerek kapatılmış, silindir uçlu ve aynı eksen etrafında dönen, 10.000 bar x litreden fazla olmayan kapları kapsayan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği için belirli bir sistem bulunmaktadır. Genel olarak kap çalışmalarında, üretilmelerinde tamamen güvenlik odaklı yapılan işlemlerde 10.000 x litre hesabı göz ardı edilmemektedir.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği dahilinde üretilen her kap ve malzeme için CE sertifikası zorunludur. Bu sertifika ekipmanların yönetmelik kapsamında olduğunu gösterirken, aracı kapların güvenliğinden de emin olunmasını sağlar. CE sertifikası dünya genelinde Avrupa standartlarına uygunluğu gösteren bir sertifikadır.
2014/68/EU direktifi, basınçlı ekipmanların serbest dolaşımını düzenleyen bir yönetmeliktir. CE belgelendirme gereklilikleri şunlardır:
Bu gereklilikler, basınçlı ekipmanların Avrupa Birliği pazarında serbestçe satılabilmesi ve kullanılabilmesi için önemlidir.
Siz de basınçlı ekipman üretimi yapan bir firma iseniz CE belgelendirme ve detaylı bilgi için şimdi iletişime geçin!
Son olarak Basınçlı Kaplar Yönetmeliği kapsamı dışında olan alanlara da bakalım:
Motorlu Araçlar Ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği,
Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik,
İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların ve Dört Tekerlekli ve Dört Tekerlekli Motosikletlerin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik,
16’ıncı maddede belirtildiği gibi Kategori 1’den yüksek olmayacak şekilde sınıflandırılmış ve aşağıdaki yönetmeliklerden birinin kapsadığı ekipmanlar:
Makine Emniyeti Yönetmeliği
Asansör Yönetmeliği
Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmelik
Tıbbi Cihaz Yönetmeliği
Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik
Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik
Silahlar, mühimmat ve harp malzemeleri
Automated page speed optimizations for fast site performance