Binalarda kullanılan enerjinin ve bu enerji kaynaklarının kullanımı daha verimli hale getirmek, tasarrufu artırmak ve çevreyi korumayı sağlamak amacıyla 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanunda belirtilen amaçların yerine getirilmesi için asgari kriterler ise Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği maddelerinde apaçık belirtilmiştir. Kanun ve yönetmelikten yola çıkarak, temelde enerji tasarrufu ve çevre korumasına dayanan sertifika ise Enerji Kimlik Belgesi olarak isimlendirilir.
Daha açık ve örneklendirilerek anlatacak olursak, beyaz eşyalar üzerinde yer alan Ecodesign işaretleri artık binalar için de enerji kimlik belgesi olarak geçerli bir hal almıştır. Tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi binaların enerji tasarrufunda da sınıflandırmalar A’dan G’ye doğru yapılmaktadır. A en fazla enerji tasarrufu oranını temsil ederken, G en az enerji tasarrufu seviyesini ifade etmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji performansını gösteren ve tüketim verilerini içeren bir belgedir. Binaların enerji etkinliğini değerlendirmek ve karşılaştırmak için kullanılır. Bina sahiplerine ve kullanıcılarına enerji verimliliği konusunda bilgi sağlar ve enerji tüketiminin azaltılması için öneriler içerir. Bu belge, binaların enerji sınıflandırması, sera gazı emisyonları ve potansiyel enerji tasarrufu gibi önemli bilgileri içerir. EKB Belgesi, bir binanın satış, kiralama veya devir işlemleri sırasında da gereklidir ve çoğu ülkede enerji düzenlemeleri çerçevesinde zorunlu hale getirilmiştir.
Kanunen yeni yapılan ve yapılmakta olan binaların, yasal yollardan satımının gerçekleşebilmesi için yapılar en az C sınıfı olmak zorundadır. Aksi takdirde bu gibi yapıların inşasına izin verilmemektedir. Bundan dolayı inşaat sektörü alanında hizmet veren şirketlerin, enerji tasarrufu ve enerji kimlik sertifikası hakkında geniş bilgilere sahip olması gerekir. Ki yaptıkları binaların sonrasında herhangi bir yasal pürüzle karşılaşılmasın, zamansal ve mali kayıplar yaşanmasın.
Enerji tasarrufu konusunda bilgi sahibi olması gereken kurum ve kuruluşlar, enerji kimlik belgesi almak için bazı şartları taşınması gerekir. Bu şartlar kanunlar ve yönetmeliklerle korunduğundan, yasal yaptırımları da mevcuttur. Yani gözden kaçan ufak bir hata neticesinde çok büyük kayıplar yaşanması kaçınılmaz bir durum olabilir. Bundan dolayı enerji kimlik belgesi almadan önce yapılacak olan binaların asgari enerji tasarrufu şartlarını öğrenmekte yarar vardır. Bunun için de alanında uzman ve akreditasyon sahibi firmalarla iletişime geçerek işe başlayabilirsiniz. Danışmanınız size bu konuda doğru ve sistematik yönlendirme desteği sağlayacaktır.
Sizler de enerji kimlik sertifikası almak, enerji tasarrufu hakkında bilgi edinmek ve yasal süreçler konusunda aydınlanmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Uzman danışmanlarımızla enerji kimlik sertifikası ve diğer belgelendirmeler konusunda hemen iletişime geçebilirsiniz.