Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, Elektrikli/Elektromanyetik/Elektromekanik cihazların, elektromanyetik uyumluluk çalışmalarını yönlendirmek ve piyasadaki elektromanyetik uyumluluk seviyelerinin, donanımların çalışabilmesi için uygun kabul edilen seviyelerde tutulmasını sağlamak adına yürürlüğe konan Yönetmelik, Elektromanyetik Alan Uyumluluk Yönetmeliği olarak isimlendirilmektedir.
Elektromanyetik uyumluluk kısaca, bir donanımın ışıma veya iletim yoluyla, benzer çalışma prensibiyle çalışan diğer donanımlar ile herhangi bir etkileşim gerçekleştirmemesi, ortamda bulunan elektromanyetik girişim durumlarına karşı ise, amaçlanan işlevini bozmayacak seviyede bağışıklık göstermesidir.
Aynı zamanda Elektrikli/Elektromanyetik/Elektromekanik donanımlar için elektromanyetik uyumluluk CE Belgesi kazanımını da sağlayan bir uygulamadır.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, Direktifi kapsamına giren ürünlerin üretim zincirinde yer alan firmalar ise, ürünlerine elektromanyetik uyumluluk belgesi ve CE işareti kazandırmak için, en etkili danışmanlık hizmetine ulaşmak amacıyla araştırmalar yapmaktadır. Bu noktada üretici firmaların karşısına çıkabilecek akredite firmalar arasından CE Danışmanı, tecrübeli, profesyonel ve alanında uzman çalışma arkadaşları ile, ürünlerinizin Elektromanyetik Uyumluluk Direktifi kapsamında belirtilen gereklilikleri sağlaması ve bunun sonucunda bahsedilen belgelerin kazanılması sürecini, oldukça kolay, kısa ve uygun şekilde sizler için yönlendirmektedir.
Sizler de, Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, ‘Elektromanyetik uyumluluk nedir, tasarımdan piyasaya elektromanyetik uyumluluk, elektromanyetik girişim, EMC testi yapan firmalar, EMC testi fiyatları…’ gibi pek çok ekstra hususta ayrıntılı bilgi sahibi olmak amacıyla, CE Danışmanı tarafından sizler için hazırlanan makaleye göz atabilir. Aklınıza takılan diğer hususlar için, CE Danışmanı internet sitesi üzerinden veya iletişim numaramızdan 7/24 bizlere ulaşabilirsiniz.
Elektromanyetik girişim, boşlukta yayılan veya sinyal ya da güç kabloları aracılığıyla iletilen elektromanyetik dalgalar arasında gerçekleşen girişim olayıdır. Elektromanyetik girişim kısaltması EMI olarak geçmekte ve bu terimin İngilizce açılımı ise Electromagnetic Interference olarak bilinmektedir.
Elektromanyetik dalgalar arasındaki girişim olayı, istenmeyen problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bahsedilen problemlere örnek verecek olursak;
Durumlarının, elektromanyetik girişim olayı sonucunda görülebilmesinin mümkün olacağı söylenebilmektedir.
Elektromanyetik girişim olayına maruz kalan cihazlar, bahsedilen etkilerin hem oluşturucusu hem de etkilenicisidir. Elektromanyetik girişim olayında cihazların meydana getirdiği etkileşime yayınım yani diğer bir adıyla emisyon; etkileşimden, cihazın kendi donanımının da etkilenmesine bağışıklık denir.
Elektromanyetik cihazların etkileşimi iki şekilde gerçekleşebilir: Işıma yoluyla yayınım, iletim yoluyla yayınım. Işıma yoluyla yayınımda radyofrekans enerjisi bileşeni, elektromanyetik alan oluşturarak yayınım göstermektedir. İletim yoluyla yayınımda ise, radyofrekans enerjisi, elektrik enerjisi üzerinden, yani kablo gibi araçlar yardımıyla yayınım gösterir.
Elektromanyetik bağışıklık; bir cihaz, araç veya sistemin, elektromanyetik girişim olayına maruz kalması sonucunda, çalışma verimini ne derecede sürdürebildiğini belirten bir ölçektir.
Tekrar etmek gerekirse, ‘Elektromanyetik girişim nedir?’ sorusunun cevabı; ‘Elektrikli/elektronik/elektromekanik cihazların çalışması sırasında meydana gelen elektromanyetik enerjilerin, girişim olayına maruz kalması, yani birbirinin sinyalini kuvvetlendirmesi veya yok etmesi dolayısıyla, ortamdaki cihaz, araç veya sistemlerin etkilenmesine ve çalışma yöntemlerinin bozulmasına sebep olan olaydır.’ şeklinde olmaktadır.
Elektromanyetik Uyumluluk Alan Yönetmeliği söz konusu olduğunda, anahtar kelime olarak kullanılabilen bir diğer kavram EMC olmaktadır. EMC açılımı, Electromagnetic Compatibility şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda, arama motorlarında, ‘Elektromanyetik uyumluluk İngilizcesi’ şeklinde araştırma yapıldığında da Electromagnetic Compatibility terimi karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla EMC, Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği kapsamında incelenmesi gereken en önemli kısaltma halini almıştır.
Elektromanyetik uyumluluk (EMC) (Electromagnetic Compatibility); araç, cihaz veya sistemlerin, elektromanyetik ortamda, ışınım veya iletim yolaklarından birini kullanarak herhangi bir etkileşim oluşturmaması; ortamda bulunabilecek girişim olaylarından ise etkilenmeyecek potansiyelde olmasını gerektirir. Dolayısıyla, ‘Elektromanyetik Uyumluluk nedir?’ sorusuna kısaca verilecek bir yanıt, elektrikli/elektromanyetik/elektromekanik cihazların çalışmaları sırasında, benzer yöntemlerle çalışan diğer cihazları etkilememesi ve bu cihazlardan kaynaklanabilecek etkileşim olaylarına da girmemesi şeklinde olabilmektedir.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, konusuna günlük yaşantımızdan örnek vermemiz gerekirse; ilk akla gelen konum ev ortamı olabilir. Ev ortamında, aynı enerji şebeke hattına bağlı onlarca teknolojik alet, televizyonundan fırınına, matkabından buzdolabına, aynı anda çalışıyorken, gayet sağlıklı şekilde işlev görebilmekte, herhangi bir girişim problemi yaşanmamaktadır.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, Avrupa Birliği, 1980’li yıllarda, elektrikli/elektronik/elektromekanik cihazların uygunluk ve güvenlik çalışmalarının belirli koşullar kapsamında incelenmesi hususunda, dünya genelinde bir standardizasyon çalışması gerçekleştirmeyi hedeflemiş ve Yeni Yaklaşım Direktifleri adı altında birtakım uygulamaları yürürlüğe sokmuştur.
Bu uygulamalar,
Şeklinde sıralanabilmekte ve esas olarak, ilgili ürünün CE işareti kazanması yönünde rehberlik eden bilgiler içermektedir.
Ülkemiz sınırlarında ise, makalemizin konusu olan 2004/108 AT Elektromagnetic Compatibility (EMC) Yönetmeliği, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çeşitli uyumlaştırma çalışmalarına tabi tutulmuş; ardından 2004/108 AT Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, adı altında yürürlüğe konmuştur.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, temel olarak, donanımın elektromanyetik uyumluluk durumunu sağlamak ve donanımların düzgün şekilde çalışabilmesi adına, piyasa üzerindeki elektromanyetik uyum seviyelerini, belirli gruplar şeklinde düzenlemek amaçlarına hizmet etmektedir.
Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği kapsamında, tasarımdan piyasaya elektromanyetik uyumluluk adı altında inceleyebileceğimiz, donanımın üretiminden, kullanıma sunulması için gerekli noktalara kadar bilgilerin paylaşıldığı bir açıklama da içermektedir. Bahsedilen açıklama, Yönetmeliğin ‘EKLER’ kısmında yer alan 2. EK’te, Modül A: Üretimin Dahili Kontrolü başlığı içerisinde yer almaktadır.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, üretimin dahili kontrolü, imalatçı firmanın Yönetmelik kapsamında belirtilen tüm gerekliliklere uyduğunu ve bu uygulamaları gerçekleştirdiği hususunda güvence verdiğini belirten bir uygunluk değerlendirme prosedürüdür. Bu noktada belirlenen Elektromanyetik Uygunluk Standartları, şekildeki gibi alt başlıklar halinde incelenebilir:
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, Elektrikli/Elektromanyetik/Elektromekanik donanımlar, Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği kapsamının ikinci bölümünde yer alan ‘Temel Gereklilikler’ başlığı altında açıklanan koşulları yerine getirmek durumundadır. Bahsedilen gereklilikler, elektromanyetik uyumluluk standartları şeklinde de bilinmekte olup, aşağıdaki gibi açıklanabilmektedir:
EMC testi uygulanması gereken donanımlar, EMC Yönetmeliği kapsamında şekildeki gruplandırmaya tabi tutularak incelenmektedir:
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği’ne göre 10kHz ve 94GHZ bandında çalışan:
Elektromanyetik Uyumluluk CE Belgesi alınması gereken cihazlardır. Dolayısıyla bahsedilen cihaz, araç veya donanımlar, ‘EMC testi hangi ürünlere yapılır?’ sorusunun da temelini oluşturmaktadır.
Yukarıda verilen araçlar ise Elektromanyetik Alan Yönetmeliği kapsamı dışında bulunan araçlardır. Başka bir değişle bu araçlar için Elektromanyetik Uyumluluk CE Belgesi almanız gerekmemektedir.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, belgesini alabilmek için üretici firmaların cihaz için uygun bir teknik dosya oluşturması gerekmektedir. Bu dosya cihazın temel gereklere uygun üretilip üretilmediğinin değerlendirilmesini sağlayacaktır. Teknik dosyada cihazın tasarım ve üretim özellikleri, cihazın tanımı, varsa cihazın standartlara uygun üretildiğinin kanıtı, test sonuçları ve onaylanmış belgelendirme kuruluşundan alınan bir beyan bulunmalıdır.
Ayrıca Elektromanyetik Uyumluluk CE Belgesi alabilmek için elektronik cihazın bir test kuruluşu tarafından emisyon ve duyarlılık testleri yapılmalıdır. Eğer bu test sonucunda cihazın elektromanyetik dalgaları tasarlanan şekilde çalışmaya engel olmazsa ve diğer cihazların çalışmasına da kabul edilemez zarar vermezse cihaz bu belgeyi alabilecektir. Bu testlerde ele alınan standartlar ise Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, TS EN 60204-1 standardı ve TS EN 60335-1 standardıdır.
Eğer Elektromanyetik Alan Yönetmeliği CE Belgesi veya benzer konularda daha detaylı bilgi almak ve işlemlerinizi gerçekleştirmek isterseniz bizimle dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.
Elektromanyetik uyumluluk testleri, kısa adıyla EMC testleri olarak da isimlendirilebilmektedir. Akredite edilmiş kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen bu testlerin amacı, Elektromanyetik Uyumluluk Direktifleri kapsamında incelenen ürünlerin, yaydıkları elektromanyetik dalga boyutlarının ve bunlardan, kendisinin veya çevresinin nasıl etkilenebildiğinin incelenmesine dayanır. EMC testleri kapsamında, ürünlerin, Yönetmelik içeriğinde açıklanan gereklilikleri sağlayıp sağlamadığı test edilir. ‘EMC testleri neden yapılır?’ sorusunu yanıtladıktan sonra, ‘EMC testi nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını inceleyelim.
Akredite edilmiş kuruluşların bünyesinde hizmet veren EMC test laboratuvarları, elektromanyetik uyumluluk testlerinin en doğru şekilde sonuç verebilmesi adına uygun ortamı yaratmalıdır. Ardından, ürüne uygulanacak test için belirlenen EMC test cihazı, yetkin bir mühendis tarafından ürün üzerinde kullanılarak, gerekli değerlendirmeler gerçekleştirilir.
Elektromanyetik uyumluluk belgesi, Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, kapsamında incelenen araç, cihaz veya donanımların, elektromanyetik enerji yayınımlarının ve bu noktadaki bağışıklıklarının muayene ve test edilmesi sonucunda, Yönetmelik kapsamındaki gereklilikleri uyguladığı kesinleştirildiği taktirde, bahsedilen ürünlerin almaya hak kazandığı belgedir.
Ürünlerin EMC belgesi ve dolayısıyla CE İşareti edinebilmesi için, CE Danışmanı gibi akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından uygulanan, emisyon ve duyarlılık testleri gibi uygulamaları başarıyla tamamlaması ve bu durumun test raporlarıyla ispatlanması gereklidir.
Bütün elektrikli ve elektronik aletler ve sistemler, yaydıkları elektromanyetik bozulma seviyeleri nedeniyle hem kendi çalışmalarını hem de diğer elektrikli veya elektronik cihazların çalışmasını engelleyebilirler. Elektromanyetik Alan Yönetmeliği çalışma sırasında diğer araçları bozan veya diğer araçların elektromanyetik alanından etkilenen bütün elektrikli veya elektronik cihazlara uygulanacak temel kriterleri belirlemektedir. Yani bu yönetmeliğe göre 10kHZ – 94GHz frekans bandında çalışan elektronik cihazların üretimini yapan firmaların Elektromanyetik Uyumluluk CE Belgesi alması gerekmektedir.
Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği, günlük hayatın büyük çoğunluğunda yer alan teknolojik ürünlerin düzgün şekilde çalışabilmesi adına önemli olmasının yanı sıra; askeri, sağlık gibi diğer önemli sektörde de başarıyla uygulanması gereken direktifler içermektedir. Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, bu noktada elektrikli/elektromanyetik/elektromekanik donanımların; Yönetmelik kapsamında belirtilen gereklilikleri sağladığının kesinleştirilmesi de oldukça mühimdir. Bahsedilen donanımların üretiminden, piyasaya sunulmasına kadarki zincirde yer alan firmalar da, güvenli ve uyumlu çalışan ürünlerin tüketiciye ulaştırılabilmesi adına, EMC testi uygulamalarını gerçekleştirecek olan firmayı özenle seçmek durumundadır.
Bu noktada, ilgili donanımların imalatçı firmaları, ‘EMC testi yapan firmalar’ hususunda ayrıntılı bir araştırma çabasına girmişlerdir. Tecrübeli, profesyonel ve EMC direktifleri konusuna oldukça hâkim olan kadrosuyla CE Danışmanı, EMC testi yapan firmalar arasındaki yerini her zaman en ön sıralarda korumaktadır. Sizler de EMC testleri kapsamında, CE Danışmanı tarafından sizlere sunulan danışmanlık hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak, EMC test fiyatları gibi hususları birinci elden öğrenmek adına, CE Danışmanı web sitesi veya telefon numarası üzerinden bizlerle iletişime geçebilir, kaliteli hizmet sonucunda kısa sürede CE işareti edinme sürecinizi tamamlayabilirsiniz.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği, kapsamına giren cihaz, araç veya donanımlar için uygulanan EMC testleri, pek çok noktada farklılık gösterebilmektedir. Ürününüz için Yönetmelik kapsamında belirlenen genel gerekliliklerin yanı sıra, iyi bir mühendisin süreci bilimsel açıdan yönlendirmesi ve konuyla ilgili açıklamalara hâkim olunup, bunların uygulanması gibi sebeplerle, çeşitli özel gereklilik durumları da oluşabilmektedir.
Bu noktada, EMC testi fiyatları hususu için net bir sayı vermek, ne yazık ki söz konusu olmamaktadır. Şirketiniz özelinde paylaştığınız bilgilerle, EMC testi fiyat bilgisi ve ürünleriniz için edineceğiniz EMC danışmanlık hizmeti ayrıntılı açıklaması için, CE Danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz.
Elektromanyetik Alan Yönetmeliği
Automated page speed optimizations for fast site performance